در این مقاله می خواهیم راجع به انواع مواد غذایی مورد نیاز بدن در طول روز، غذای سالم و ناسالم و اصول تغذیه ای که در رابطه با استفاده از این موادغذایی باید رعایت شود را بررسی کنیم.
سخنی از ابن سینا در مورد اصول تغذیه:
رژيم غذایى شیخ الرئیس
كسى كه مايل است بهداشت را رعايت كند، نبايستى سبزى زياد(بقول) و ميوه جات و نظایر آن را غذاى اصلى خود قرار دهد، زيرا غذاهاى نرم كننده، خون را كم كرده و مىسوزاند و غذاهاى سنگين نيز، بلغمآور بوده، بدن را سنگين مىكند.
5 نوع از بهترین غذاها در اصول تغذیه براى تندرستى بدن عبارتند از:
- گوشت به ويژه گوشت ماهى و مرغ، گوشت بزغاله، گوشت گوساله و گوشت بره بدون چربى.
- گندم كه خوب پاک و تميز شده باشد و هيچ گونه تخم، علف و غيره در آن نباشد تا نان خوبی از آن تولید شود.
- ميوه ها و سبزيجات كه منبع ويتامين هاى مورد نياز بدن هستند.
- شيرينى هایی كه با مزاج هر فرد سازگاری داشته باشد، يعنى متناسب با مزاج كنونى او باشد(به ويژه شيرينى هاى طبيعى مانند: عسل، خرما، كشمش و …)
- نوشیدنیها كه بايد خوشبو، خوش طعم، طبیعی و تازه باشند.
در غذاى روزانه نبايد غذاى ديگرى، غير از پنج نوع غذای گفته شده در بالا، قرار گيرد، مگر در موارد داشتن رژيم بيمارى يا در دست نبودن يكى از آنها.
مقدار مصرف مجاز سویا و عوارض آن چیست؟
سویا، به مقدار کم استفاده شود.
متخصصان طی مطالعه جدید تأکید کردند که افراد مختلف، باید در مصرف سویا دقت کنند؛ زیرا این ماده غذایی با وجود خواص زیادی که دارد، می تواند در برخی موارد مضر باشد. با این وجود متخصصان در یک تحقیق جدید، دریافتند که مصرف این ماده غذایی در مدت طولانی، باعث کاهش سطح هورمون جنسی مردانه موسوم به تستوسترون میشود. این امر باعث کاهش تولید اسپرمها شده و از این رو میتواند تأثیر نامناسبی روی توان تولید مثل مردان داشته باشد.
چه میوه هایی برای بدن مفید هستند؟
میوه هایی كه مشابه غذا هستند و می توان استفاده کرد، عبارتند از:
انجير، انگور، به شرط اينكه اين ميوهها كاملا رسيده و شيرين باشند و از هر گونه كرمزدگى، قارچها و ساير عوامل انگلى در امان باشند و نيز خرما در مناطقی که به خوردن آن عادت دارند.
نکته مهم: خوردن آب همراه با میوه های آب دار، مشكل ساز است.
ميوه ها رطوبتی دارند كه اگر همراه و يا بعد از خوردن ميوه، آب ميل شود؛ رطوبت اضافی به معده تحميل و هضم ميوه مختل می شود و خلط حاصل از آن، خلطی ناصالح خواهد بود.
كيفيت رطوبتی كه در ميوه است با رطوبتی كه شما به آن اضافه میكنيد، متفاوت است. مثلاً اگر انگور را همراه آب بخوريد، در اكثر مواقع حالت بدی برای شما روی میدهد و حتی گاهی اسهالهای شديد، ايجاد میكند. بنابراین توصيه میشود نيم ساعت قبل از خوردن ميوه و یک الی دو ساعت بعد از خوردن ميوه(بسته به ميزان قدرت معده شما در هضم ميوه خوردهشده) از نوشيدن آب خودداری كنيد.
اصول تغذیه و آداب غذاخوردن چیست؟ 7 نکته درمورد نحوه صحیح غذا خوردن
- غذا را نبايد بدون اشتها خورد و تا اشتهاى حقيقى پيدا نشود، غذا تناول نکنید.
- در زمستان غذایی بهتر است كه باعث ایجاد گرمى و نيرو به بدن شود. برعكس در تابستان غذایی مناسب است كه اندكى سردى به بدن بخشد و يا گرمى آن، کم باشد؛ مثلا خوردن كره در زمستان خوب و در تابستان سودمند نيست.
- گرمى و سردى غذا هرگز نبايد خارج از توان شخص باشد و بايد در حد تحمل، هر غذایی را مصرف نمود. بر حسب عادت روزانه، بايد غذا مصرف شود؛ نه در فراوانى اسراف و نه در كمبود امساک، زيرا هر دو زيان آور است.
- اگر مقدارى از غذاى دارویی مصرف شده باشد بايد سعى كرد و صبر نمود تا كاملا حل و جذب بدن شود، سپس غذاى بعدى را مصرف کنید و چيزى كه ضد آن باشد، مصرف نکنید.
- اگر غذاى سنگين و امتلاءآور مصرف شود، بايد پس از خوردن آن غذاى سبک و لطيف مصرف کرد. زيانبخشترين چیز برای بدن، غذاهایی است كه قبل از هضم غذاى اولى خورده شود. بنابراین بدترين كارها، پركردن شكم و پرخورى است مخصوصاً اگر غذاى ناپسندی هم باشد.
- دردهایی كه به علت پرخورى و خوردن غذاهاى غليظ(چرب، سرخ كرده، پرحجم) مانند دردهاى مفاصل، به وجود آمده باشد، در هنگام خوردن اينگونه غذاها آن دردها بیشتر خواهد شد و پرخورى باعث ابتلاء به بيماری هاى تنگی نفس، برونشيت، نقرس، و دردهاى كبدى و بيماری هاى بلغمى(سنگين و سخت شدن بدن) و سودایی خواهد شد.
- پرخورى غذاهاى لطيف، بيماریهایی مانند ورم، تب هاى نامنظم، لختى و شلى ایجاد میکند. عوارض خوردن غذاهاى چرب و سنگين و ديرهضم را مى توان با كم خورى و غذاهاى لطيف و ساده جبران کرد.
تذکر: هيچگاه نمى توان عوارض خوردن غذاهاى سنگين را با غذاهاى سنگين تر جبران کرد.
موضوع تناسب غذایی و رعايت سردی و گرمی خوراکی ها و ضد و نقيض بودن آنها، در بيشتر كشورها، مرسوم است.
انواع نوشیدنی های همراه هر غذا عبارتند از:
- چلوكباب با دوغ
- كله پاچه با آب انار
- حليم و روغن با آب انگور
ادويه هایی که براى غذاها به عنوان مصلح غذا در اصول تغذیه در نظر گرفته اند، عبارتند از:
- سماق و ترشى با چلوكباب
- دارچين با حليم
- روغن و كدو و نعناع با پنير و مشگ طرامشيع
- كاكوتى با ماست
- گلاب با هندوانه
برای تهیه و خرید سماق قرمز، سماق قهوه ای، خرید پودر دارچین و خرید کاکوتی اعلاء و باکیفیت از بخش زیر استفاده کنید.
سماق قهوه ای
خواص: پایین آورنده تب، تسکین گلو درد و مشکلات تنفسی در سرماخوردگی، آنفولانزا و برونشیت، سم زدای بدن و ادرار آور، درمان اسهال، ضد التهاب و ضد میکروب، بهبود کبد چرب، سلامت پوست و مو، درمان التهابات و اختلالات پوستی، چربی سوزی و کمک به کاهش وزن، کاهش قند خون و کلسترول، مفید برای قلب و عروق، کاهش التهاب و دردهای عضلانی
کاکوتی
خواص: ضد التهاب، آرامبخش، تقویت معده، بهبود هضم غذا، درمان نفخ و دلپیچه، تقویت میلجنسی، تنظیمکننده قاعدگیهای نامنظم، تسکین درد قاعدگی، خواص ضدسرفه و خلطآور، رفع مشکلات ریوی و تنفسی، کاهش اضطراب و استرس، روشنکننده پوست
پودر دارچین
سماق قرمز
خواص: پایین آورنده تب، تسکین گلو درد و مشکلات تنفسی در سرماخوردگی، آنفولانزا و برونشیت، سم زدای بدن و ادرار آور، درمان اسهال، ضد التهاب و ضد میکروب، بهبود کبد چرب، سلامت پوست و مو، درمان التهابات و اختلالات پوستی، چربی سوزی و کمک به کاهش وزن، کاهش قند خون و کلسترول، مفید برای قلب و عروق، کاهش التهاب و دردهای عضلانی
8 نکته مهم که باید در مورد غذا خوردن در اصول تغذیه رعایت کنید:
- بعد از خوردن غذاهاى سنگين باید کمی راه رفت و هرگز نبايد بعد از غذاهاى سنگين، بلافاصله خوابيد.
- پس از خوردن غذاهاى سنگين نبايد عصبانى شد و حركات شديدى را انجام داد.
- هرگز نبايد آن قدر غذا خورده شود كه جایی در معده نباشد.
- بايد قبل از سير شدن و با کمی باقىماندن اشتها، دست از طعام كشيد؛ زيرا اين باقيمانده اشتها، پس از ساعتى از بين مىرود.
- مسئله خوراک، مسئله زنده بودن است و بايد به مقدارى عادت كرد كه لازمه بدن است و هيچگاه نبايد از آن مقدار پا را فراتر نهاد.
- بدترين غذاها آن است كه بر معده، سنگينى كند.
- بدترين نوشابه ها آن است كه زياد مصرف شود.
- كسى كه امروز بيش از حد طبيعى خورده است براى جبران آن، بايد فردا خود را گرسنه نگه دارد و اگر بتواند در آن روز بيشتر كار كند و اگر نتوانست کمی بيشتر راه رود و راه رفتن را ادامه دهد.
يكى از دانشمندان معتقد است كه: << من پياده روى بعد از ناهار را دوست دارم، زيرا بدن را براى غذاى شام ، آماده مى کند.>>
راه های تقویت حافظه و جلوگیری از فراموشی
امروزه نداشتن تغذيه مناسب و سالم، عدم رعايت تدابير حفظ سلامتی، مصرف قرص های آهن، مصرف آردهای گندم و مواد كارخانه ای به اصطلاح غنیسازی شده، همگی باعث تضعيف حافظه ها و افزایش آلزایمر برای سالمندان شده است .
10 روش تقویت حافظه در اصول تغذیه طب سنتی و اسلامی
برای تقویت حافظه چه بخوریم؟
- برای تقويت حافظه بايد تغذيه را سالم كنيد، مخصوصاً از روغن ناسالم استفاده نشود و روغن کنجد (روغنی كه بعد از اينكه كنجد را ارده كردند از آن روغن تهيه می كنند) در غذاهايتان استفاده كنيد.
- ارده را به اشكال مختلف مانند حلوا ارده، ارده شيره و ارده و عسل ميل كنيد.
- گردو بخوريد و پنير بدون گردو نخوريد.
- به هيچ وجه آب يا نوشيدنیای كه در آن يخ انداخته شده باشد، مصرف نكنيد.
- مدتی نيز مواد خوراکی بلغمزا را كمتر مصرف كنيد يا همراه با مصلحات آن، مصرف کنید.
- هر روز نيم ساعت كندر بجويد(توجه كنيد جويدن كندر در اين مورد موثر است نه بلعيدن آن)
- دم كرده اسطوخودوس و افتيمون
- تهيه داروی ذيل به صورت:
50 گرم سياه دانه را با گوشت كوب بكوبيد(نه با آسياب) و با 300 گرم عسل زنبوری چند گياه، مخلوط كنيد و استفاده کنید. - اگر طبعتان سرد است بايد مراقب باشيد كه سرتان را گرم نگه داريد .
- از جمله موارد ذکر شده در احادیث برای افزایش حافظه، قرائت قرآن کریم است. یكى از مزیتهای قرآن مجید این است که تلاوت و بهخاطرسپردنش، باعث تقویت حافظه مىشود.
در حديثی از امام صادق عليه السلام آمده است:
ثَلاثٌ يُذْهِبْنَ النِّسْيانَ وَ يُحْدِثْنَ الذُّكْ رَ : قِراءَةُ الْقُرآنِ، وَ السِّواكُ وَ الصِّيامُ دعائم الاسلام
سه چيز، فراموشى را از بين میبرد و حافظه را زياد میكند: خواندن قرآن، مسواک زدن و روزه گرفتن.
رابطه افزایش تمرکز و حافظه: تقويت حافظه بر روی تمركز تاثير دارد ولی بيشتر بايد با تمرين، تمركز را تقويت كرد.
دو نکته مهم درمورد افزایش حافظه
- داروهای شيميايی كه برای افزايش حافظه مورد استفاده قرار میگيرند، دارای عوارض بوده و به هيچ وجه مورد تاييد نمیباشند.
- كم خوابی و نداشتن خواب مناسب و كافی، بر روی كاهش و ضعف حافظه تاثير میگذارد. بنابراین توصيهها و تدابير مربوط به خواب و بيداری را رعايت نماييد.
برای تهیه و خرید روغن کنجد، روغن ارده کنجد، کندر، اسطوخودوس، افتیمون، سیاهدانه، سیاهدانه و عسل و انواع عسل طبیعی، اعلاء و باکیفیت از بخش زیر استفاده کنید.
عسل دیابتی
عسل صخره
خواص: بهبود زخمهای عفونی بدن، رفع میکروب و التهاب معده، تقویت سیستم ایمنی، آرامش بخش، تقویت مغز و اعصاب، بهبود سرفه و گلودرد، تقویت دستگاه تنفسی، بهبود تنگینفس و آسم، محافظت از عروق خونی، رفع مشکلات کبد و دستگاه گوارش، تقویت حافظه، نشاط آور، ضدمسمومیت، درمان زخم معده، بهبود دیابت، ضدسرطان، درمان کمخونی
سیاهدانه و عسل
خواص: تقویت سیستم ایمنی بدن، تقویت سیستم گوارش، کمک به کاهشوزن، درمان سرماخوردگی، تسکین درد کلیه، درمان جوشهای زیرپوستی، افزایش شیر مادران شیرده، افزایش تولید اسپرم، درمان تنبلی تخمدان، ادرارآور، درمان سرطان پروستات، درمان سردرد، تقویت میلجنسی، درمان اضطراب و تپش های قلب، تنظیم ضربان قلب، سلامت و درخشندگی پوست
روغن ارده کنجد
خواص: پیشگیری از سرطان، حفظ سلامت قلب و عروق، کمک به رشد طبیعی بدن، سلامت اعصاب، شادابی و جوانسازی پوست و بافتهای بدن، رفع ریزش مو، بهبود نوسانات خلقی، رفع راشهای پوستی و آکنه، بهبود عفونت، ترمیم زخم، رفع مشکلات کبدی و کلیوی، کاهش کلسترول و فشارخون، بهبود دیابت، پیشگیری از پوکی استخوان، سلامت دندان و لثه،
روغن کنجد
خواص: کاهش کلسترول خون، سلامت سیستم تنفسی و قلب و عروقی، پیشگیری از سرطان، پیشگیری از پوکی استخوان و میگرن، کاهش فشارخون، رفع بیحالی، خستگی و بیخوابی، افزایش انرژی، نشاط و گردش خون، کاهش درد سیاتیک، درد قاعدگی، درد پشت و درد مفاصل، آرامشبخش، رفع یبوست، تسکین درد دندان و بیماریهای لثه، درمان تاریدید، سرگیجه و سردرد، درمان خشکی بینی، رفع مشکلات روده
عسل آویشن
خواص: تقویت مغز و اعصاب، تقویت بینایی و حافظه، بهبود دیابت، ضد صرع و ضد تشنج، تسکین درد مفاصل، درمان بیماریهای عفونی و ویروسی، بهبود تنگینفس، بهبود زخممعده، رفع مشکلات قاعدگی، رفع دردهای شکمی و روده، بهبود گلودرد و سرفه، بهبود آنفولانزا، رفع گرفتگی سینه و حنجره، ضدعفونی کردن زخم ها، بهبود سریع زخم
افتیمون
خواص: مسهل سودا و بلغم، درمان بیماریهای عصبی، جنون، مالیخولیا، سردرد، کابوس، ضد سرطان، قاعدهآور، درمان درد مفاصل، رفع سردردهای سوداوی، تصفیهکننده خون، تقویت کبد، درمان انزالزودرس، درمان هراس، مالیخولیا و تشنج عصبی، رفع رطوبت معده، رفع امراض سوداوی، درمان بیماری اسکوربوت(بیماری خونی)، بازکننده گرفتگیها، مفرح قلب، رفع بی حسی و درمان خواب رفتن اعضای بدن، تقویت نیروی جنسی
اسطوخودوس
خواص: درمان ضعف عمومی، درمان سرگیجه، ضد تشنج، ضد اسپاسم، بهبود عملکرد معده، پاکسازی کبد و رفع اختلالات کبدی، درمان سرفه ، رفع مشکلات تنفسی، کنترل تپش قلب، تقویت سیستم عصبی، رفع حالت تهوع، آرامش بخش، رفع بیخوابی، درمان زخم های پوستی، درمان بیماریهای مفصلی
سیاهدانه
کندر
طرز نگهداری، تمیز کردن و شستشوی ظروف و قاشق های برنجی
آلیاژ برنج چیست؟
آلياژ برنج يكی از آلياژهای مورد تاييد طب سنتی است كه بيشتر به شكل قاشق، سماور، كتری و قوری از ديرباز مورد استفاده قرار میگرفته است.
كمبود برنج در بدن باعث ایجاد بيماریهای پوستی و گوارشی میشود و قرص های مكمل مانند قرص زينک، برای بيماران تجويز میشود كه مانند ديگر قرص های شيميايی، دارای عوارض است.
برنج آلياژی از مس و روی(Cu+Zn) است و اين فلز روی با آلياژ روئی متفاوت است. فلز روی به زينک ( zinc) مشهور است كه در طب امروزه به عنوان يكی از نيازهای بدن مورد توجه قرارگرفتهاست.
مقدار غذای مورد استفاده برای هر فرد چقدر است؟
- مقدار غذاى روزانه بايستى بر مبناى عادت باشد.
- شخص تندرست و سالم بايد به اندازه ای غذا بخورد كه احساس سنگينى نكند، شكمش نفخ نكند، غذا در گلويش نيايد، حالت تهوع و استفراغ پيدا نکند و بى خوابى بر او غلبه نكند.
- هر غذايى كه طعمش دير احساس شود، يعنى دير چِش(مزه آن دیر احساس شود) باشد، ناپسند است.
- هر غذایی كه باعث نبض تند و نفس كوتاه شود، آن غذا از حد اعتدال، بيشتر مصرف شده است.
- اگر كسى بر اثر خوردن غذایی، مزاجش بيشتر به سردى يا به گرمى گرايد، بايد در مصرف آن غذا تامل كند.
- كسى كه غذايش در يک وعده هضم نمى شود، بايد به تدريج غذا را تناول كند و از حجم آن کم کند.
- غذاى افراد سودا مزاج بايد کمی خنک و كمتر گرم باشد.
- غذاى افراد صفراوی بايد رطوبتى و خنک كننده باشد.
- كسى كه خونش گرم است به غذاهاى سرد و كم انرژى روی آورد.
- كسى كه خونش بلغمى است بايد خوراكش کم و كمى گرم و لطيف باشد.
مقاله پیشنهادی: مزاج چیست؟ بررسی تفاوت خلط و مزاج و ارکان چهارگانه
19 نکته مهم درمورد اصول تغذیه مناسب برای هر مزاج
- اگر غذاى سرد و ديرهضم مصرف كرده باشند، نبايد به دنبال آن غذاى زود هضم و رقيق مصرف نمايند. زيرا اين غذاى رقيق دنبالهرو، زودتر از غذاى قبلى هضم شده و غذاى ديرهضم باقى مىماند. بنابراین فاسد و متعفن مىشود و هر چه با آن غذا بياميزد آن غذا هم از بین میرود. مگر در حالتى كه بعداً گفته خواهد شد و شايسته نيست كه عكس اين رژيم برقرار شود( خوردن خوراک غليظ به دنبال غذاى رقيق ).
- كسانى كه از غذاهاى نامطلوب لذت مىبرند، خود را فريب مىدهند؛ زيرا اين غذاها به مرور زمان، باعث ایجاد خلط ناپسند و بيماركننده میشود.
- كسى كه در بدنش خلطهاى بد وجود داشته باشد باید از غذاهاى خوب استفاده كند تا به تدريج خلط غالب ناپديد شود.
- كسى كه زياد گوشت مصرف میكند بايد هر چند وقت یکبار مقدارى خون بدهد(فصد،حجامت،زالو ).
- به اين نكته بايد توجه داشت كه بهترين غذاى مطلوب آن است كه آدمى از خوردن آن لذت مىبرد. غذاى لذيذ در شرايطى خوب است كه اندامهاى اصلى همه سالم باشند وگرنه لذتبردن دليل بر خوبى نمىشود.
- خوردن غذاى بيش از حد طبيعى، خود زيان آور است.
- وعده هاى غذا، بهترين دستور در مورد صرف طعام است و بايد اعتياد را مراعات كرد.
- اگر روزى 2 وعده غذا خورده مىشود همچنان به همان دو وعده اكتفا شود، زيرا كمكردن آن مساوى است با لاغر شدن و زيادى آن برابر است با چاق شدن.
- اگر غذاى وعده قبلى هضم نشده باشد و بخواهند غذا ميل كنند، باعث نفخ، ترش كردن، بدطعمى دهان، تلخى دهان و لينت شكم خواهد شد.
- افراد چاق و فربه نبايد بلافاصله پس از خروج از حمام، غذا تناول كنند.
- افراد چاق و فربه بهتر است روزانه يک وعده غذا را كم نمايند و نبايد در هنگام صرف غذا، آب زيادى بنوشند.
- كسانى كه بيماری هاى صفراوى دارند اگر مدت زيادى گرسنه بمانند، صفرا در معده آن ها راه يافته، غذاى بعدى را فاسد خواهد كرد.
- افرادى كه داراى بدنى مرطوب و مزاج رطوبتى باشند، نمى توانند مانند خشک بدن ها، تحمل گرسنگى داشته باشند.
- نوشيدن آب در موقع غذا خوردن و بلافاصله بعد از غذا آب خوردن، زيان آور است، زيرا آب چون سريع الهضم است غذایی كه با آن مصرف شود نيز زود هضم شده و گذشتن آن از معده بدون واقع شدن تحت اعمال شيميایی مخصوص، باعث ناراحتی هاى گوارشى است. دو ساعت بعد از غذا، خوردن آب مفيد است.
- كسانى كه داراى طبع گرم هستند، بعد از خوردن غذاى غليظ دچار كشيدگى معده و افتادگى آن مى گردند.
- كسى كه معده اش خالى است چنانچه غذاى لطيف بخورد، معده اش را سلامت نگه داشته است.
- افراد مبتلا به پرى معده و امتلاء آن، هميشه دچار سستى و خميازه مى باشند.
- كسى كه پير شده و ساليان درازى از عمرش گذشته است، بايد بداند كه معده اش نيز پير شده است. شخص پير بايد مطابق پيرى با آن رفتار كند و گرنه غذاى خورده شده، تبديل به مواد زائد گرديده و در بدنش جمع مى شود.
- كسى كه عادت به خوردن غذاى غليظ دارد (چرب و پرحجم ) اگر بخواهد يک دفعه به غذاى رقيق رو آورد صلاح نيست و بايد به تدريج اين كار را شروع كند و عكس آن نيز صادق است.
11 نکته مفید درمورد اصول تغذیه برای افراد پیر، ورزشکاران و بزرگسالان
- مصرف غذاهاى غليظ در افراد پیر، بيشتر باعث جمعشدن مواد اضافى در دستگاه هاى گوارش و عروق آنها خواهد شد و دردهاى مفصلى را تشديد خواهد كرد.
- زيانهایی كه با خوردن غذاى گرم، روى مىدهد با خوردن سكنجبين، جبران خواهد شد.
- كسى كه از غذاى غليظ ناراحت شود و مزاجش گرم باشد، درمان آن با سكنجبين است و اگر مزاجش سرد باشد با خوردن مقدارى فلفل و پونه(پودينه)، آرام میشود.
- غذاهاى لطيف براى سلامتى بدن بهتر، ولی نيرو دهندگى آن، كمتر است.
- كسى كه مايل است تنى چابک و چالاک داشته باشد، بايد از غذاهاى غليظ و پرحجم به اندازه اعتدال استفاده كند.
- ورزشكاران و كسانى كه داراى كارهاى سنگين و خسته كننده هستند، مى توانند از غذاهاى غليظ استفاده كنند.
- خواب طولانی، باعث هضم غذاى غليظ است و خوردن ميوه ها در تابستان، قبل از غذاها لازم است، اما خوردن میوه باعث رقيق شدن خون میشود و بدن را آماده پذيرش بيمارى مىکند.
- افرادى كه ميوه زياد مصرف مىكنند، باید پياده روى بيشتری داشته باشند.
- زيادهروى در مصرف غذاهاى خشک، باعث کاهش اشتها، تغییر رنگ صورت و تیره شدن آن و خشکی مزاج میشود.
- زياده روى در مصرف غذاهاى ترش، باعث پيرى زودرس میشود.
- خوردن غذاى تند و شور، باعث آسیب به معده میشود و شورى بیش از حد، چشم را ضعيف مىکند .
هرآنچه که در مورد هضم غذا باید بدانید:
- غذاى چسبنده ديرتر هضم مى شود.
- خيار پوست نكنده زودتر از خیار پوست كنده، هضم مى شود.
- نان سبوس دار زودتر از معده مى گذرد.
- كسى كه خسته شده و به غذاى لطيف عادت داشته باشد، اگر غذاى غليظ بخورد، برايش ناگوار است.
- براى شخص خشمگين، غذاهاى مزدوج ممكن است ديرتر هضم شوند. زيرا هر کدام، زمانى را براى هضم لازم دارند، بنابراین غذاى ساده بهتر است.
- شخصى كه غذاى مزدوج مصرف مىكند بايد چندگونه غذا را هضم كند. در اين صورت كار دستگاههاى او هم زمان نخواهد بود و اين باعث اختلال است.
سلحشوران قديم از خوردن چندين غذا باهم امتناع مى كردند. مثلا ظهر گوشت تنها و شب نان ساده و صبحانه نيز از يک نوع غذا استفاده مى كردند.
- براى مزاج دموى، تمرهندى، آلوچه خشكه و آلو، انار، سوپ جو سبزی هاى خشک، سكنجبين، زرشک و عناب مناسبتر است.
- براى مزاج صفراوى، سوپ يا مرق ماش، سوپ جو با سبزی هاى خشک، آش جو و آب غوره و گشنيز، اسفناج، آب آلو و غيره مفيد است.
- براى مزاج بلغمى، سوپ مرغ، نخودآب، شيره تخم كاوشه مطلوب تر است.
- براى مزاج سوداوى، سوپ مرغ و سبزى، نخود آب، كاوشه، زرده تخم مرغ، اسفناج، آب گوشت ساده و سوپ گوشت سودمند است.
سبزی ترخون
خواص: ضدالتهاب، ضد سرطان، تنظیم انقباض قلب، کاهش قند خون، رفع کمخونی، محافظت از مخاط روده، پیشگیری از اسهال، رفع گرفتگیعضلات، تقویت استخوانها، استحکام دندانها، تقویت سیستمایمنی، حفظ سلامت چشم، پیشگیری از آبمروارید، رفع بی حسی و مورمور شدن عصبی، ادرارآور، تسکین دنداندرد، آرامبخش، رفع بیخوابی، رفع بوی بد بدن، اشتهاآور، بهبود عملکرد سیستم گوارشی، تنظیم قاعدگی، سمزدا،
سبزی تره
خواص: درمان یبوست و هموروئید، درمان اسکوربوت، رفع کمخونی، اشتهاآور و درمان لاغری، درمان زگیل، ضد میکروب، کاهش چربی خون، پیشگیری از سرطان سرطان پروستات و روده، بهبود نقرس، کمک به هضم غذا، ضدعفونىکننده رودهها و ادرارآور، درمان روماتیسم، رفع بیمارىهاى کبدى
سبزی ریحان
خواص: ضدالتهاب، آنتیاکسیدان قوی، ضدسرطان، تببر، بهبود عملکرد کبد، تقویت سیستم ایمنی، ضداسترس، بهبود گردش خون، رفع افسردگی، ضدباکتری و ضدمیکروب، بهبود عملکرد قلب، جوانسازی پوست، بهبود خواب، خوشبوکننده دهان، تقویت قوای جنسی، کاهش فشارخون
[otw_shortcode_button href="https://atrifel.ir/encyclopedia/ocimum-basilicum-%d8%b1%db%8c%d8%ad%d8%a7%d9%86/" size="medium" bgcolor="#428d42" icon_position="left" shape="round"]اطلاعات بیشتر[/otw_shortcode_button]سبزی شنبلیله
خواص: تقویت و رشد مو، تقویت کلیهها، تقویت مغز و حافظه، کاهش درد آرتریت، تقویت قوای جنسی مردان، کاهش کلسترول خون، پیشگیری از سرطان روده بزرگ، افزایش سایز سینهها، سلامت دستگاه گوارش، افزایش شیر مادران، سلامت رحم و تخمدان، کاهش درد پریود، رفع بواسیر
پودر فلفل سیاه
خواص: کاهش مشکلات عصبی، بهبود خلقوخو، کمک به کاهش وزن و لاغری، تقویت حافظه، درمان بعضی مشکلات گوارشی، ضدسرطان، کاهش درد و التهاب، تقویت عملکرد قلب، کنترل قند خون، ضد اسهال، کمک به جذب موادمغذی، تقویت عملکرد مغز، ضدافسردگی، بهبود سرماخوردگی، تقویت مو، افزایش سوختوساز و متابولیسم بدن
پونه کوهی
خواص: قاعدهآور، سقطکننده جنین، حشره کش و دفع کننده آفت، درمان سرماخوردگی، تب، سرفه، سوء هاضمه، رفع مشکلات کلیوی، رفع سردرد، رفع گرفتگیشکم، ضد نفخ و بادشكن، تقويت اعصاب و آرامبخش، پیشگیری از سکته، ضدعفونیکننده ریه، سلامت دستگاه گوارش، رفع اسهال
برگ شوید
برگ شوید(Anethum graveolens) اصل با ضمانت بهترین کیفیت و قیمت، خرید اینترنتی در فروشگاه تخصصی گیاهان دارویی اطریفل
Anethum graveolens (نام علمی) एनेथम ग्रेवोलेंस (هندی) アネサム・グラベオレン (ژاپنی) اسامی: برگشوید، شوید خشک، سبزی شوید خشکخواص: تقویت معده، ضد نفخ، ضد تشنج، رفع دلپیچه، رفع التهاب مفاصل و آرتریت، افزایش شیر مادران، رفع گرفتگی های قاعدگی، درمان کم خونی و بی خوابی، درمان سرطان، ادرارآور، کاهش کلسترول، رفع یبوست و دردهای شکمی
فلفل قرمز
Capsicum annuum (نام علمی) 辣椒(چینی) トウガラシ年リン(ژاپنی)
लाल मिर्च(هندی)
Chili pepper(انگلیسی) فلفل قرمز
خواص: تقویت سیستم ایمنی بدن، تسکین درد مفاصل، پسوریازیس و نوروپاتی دیابتی، درمان سردرد و میگرن، منبع ویتامین C، بتاکاروتن و ویتامین A، ضد باکتری و عفونت های مزمن سینوسی، تقویت گلبول های قرمز، پیشگیری از سرطان، مفید برای پوست و مو، کاهش قند خون
آیا شام نخوردن باعث لاغری میشود؟ عوارض نخوردن شام از نظر اسلام
هرگز در شب، گرسنه و با شكم خالی نخوابید.
امروزه يكی از چيزهای غلطی كه در بين مردم عادی، حتی برخی پزشكان رايج شده است، توصيه به شام نخوردن برای رژيم لاغری است.
در حالی كه بر اساس اصول تغذیه و منابع طب سنتی در خواب، طبيعت مدبره انسان متمايل به درون و هضم غذای خورده شده میشود و درصورتی كه غذايی را جهت هضم نيابد، شروع به برداشت از بعضی اعضای خاص میكند و به خصوص توزيع چربی در بدن، نامتناسب میشود. به همين دليل باعث پیری زودرس، چروک صورت و خراب شدن پوست صورت می شود.
- پزشکان مضرترين کار در مشوششدن هضم غذا را، حرکات سنگین و عفیف بعد از تناول غذا شمردهاند. حركات سبک و خفيف، باعث انحدار و فرورفتن غذا و معين بر هضم است.
- خوابيدن بعد از غذا، قبل از استقرار آن در قعر معده، مضرّ و از نظر پزشکان این کار نهی شده است.
- در يک وعده غذایی، غذاهای مختلف را با هم مصرف نکنید.
در روايتی از امام رضاعليهالسّلام که مي فرمايند:
«أَدوَء الدوى ادخال الطعام على الطعام»
بدترين مرض، داخل كردن غذا بر غذا است.
- اگر در سفره، دو غذای غليظ و لطيف، مثل پلو با سوپ وجود داشته باشد، بهتر است كه اول غذای غليظ (پلو) خورده شود و بعد غذای لطيف. زيرا هضم در قعر معده قویتر است و تقدم غذای غليظ بر غذای لطيف باعث میشود كه غذای غليظ در قعر معده جای گرفته و خوب پخته شود و سپس غذای لطيف را هضم نمايد.
تداخل غذایی خطرناک، خوردن چه غذاهایی با هم مضر هستند؟
- خوردن ترب همراه ماست،
- خوردن شير با ترشيجات زيرا ترشی، شير را در معده بسته می سازد و بسته شدن شير در معده باعث فساد سمی است.
- خوردن شير با ماهی زيرا باعث ایجاد امراض مزمن مانند جذام و برص و قولنج میشود.
- خوردن پنير تازه با ماهی
- خوردن ماست با گوشت طيور مثل مرغ
- خوردن سويق با شير برنج كه باعث قولنج می شود.
- خوردن انگور پس از كلّه پاچه زيرا انگور به سبب رطوبت خود باعث زيادتی لزوجت و بلغميّت كلّه می گردد اما اگر اول انگور بخورد، بعد كلّه اشكالی ندارد.
- خوردن انار بعد از غذایی كه با گوشت و حبوبات پخته می شود. زيرا انار به جهت قبض خود باعث نفخ و عدم هضم آن غذا می شود.
- هر خوراکی ای که با سركه ساخته شود، با برنج نباید مصرف شود.
- خوردن كبوتربچه با پياز، سير و خردل
- خوردن عسل با خربزه،
- خوردن سير با پياز
- خوردن فندق با بادام
- خوردن شير با خربزه
- بهتر است پنير تر و شير با هيچ غذايی خورده نشود.
بهتر است زمانی که گرسنگی واقعی به وجود می آید، خود را به كارهای سخت مشغول نکنید و تحمل گرسنگی زياد نكنید و زود غذا بخورید. زيرا معده وقتی خالی می شود، رطوبتهای بدن را به سوی خود جذب میكند و اكثر اين رطوبتها، برای معده، مضر است.
- بهترين گوشت، گوشت بره يک ساله، بزغاله و گوساله است.
- بهترين مرغ، مرغی است كه بيضه نياورده باشد. بهترين خروس، خروسی است كه بانگ نداده باشد.
- بهترين نان ها، نان گندم است، بهترین ارز، ارزی است كه خوشبو و سپيد و باريک باشد و بعد از پختن بلندتر شود.
بهترین زمان خوردن آب:
عطش واقعی زمانی به شخص غلبه می کند که:
- طبيعت بدن در حال هضم غذا بوده و نياز به رساندن آن ماده غذایی(ترقيق و ايصال) به ساير اعضای بدن باشد.
- هنگام رفع يبوست و حذف و تسكين حرارت، عطش واقعی اتفاق می افتد.
در مقابل عطش واقعی، عطش كاذب قرار دارد و آن عبارت است از خلطی نمكين و يا غليظ و يا شديد اليُبس كه در معده دهانه آن مجتمع و چسبيده میگردد و طبيعت بدن برای شستن و دفع آن مواد، طلب آب میكند.
- آشاميدن آب در هنگام عطش كاذب، بسيار مضر است و دفع آن به استنشاق هوای سرد، مضمضه به آب خنک، الویت دارد.
- البته نوشيدن آب در هنگام غذاخوردن، فقط برای كسانی كه گرم مزاج هستند مجاز است زيرا نياشاميدن و صبر نمودن بر عطش باعث ضرر و احتراق غذا می شود.
نحوه صحیح آب خوردن در طب سنتی و اسلامی:
بررسی 16 نکته در رابطه با اصول و آداب صحیح آب خوردن
پزشکان نوشیدن آب در بعضی زمان ها را منع کردهاند مانند:
- نوشيدن آب بين غذا يا بعد از غذا فی الفور میباشد.
- آشاميدن آب در حالت ناشتا ممنوع است. زيرا در آن هنگام معده خالی است و آب را بدون توقف با برودت فعلی آن به اعضای رئيسه بدن یعنی قلب و مغز و كبد می فرستد. چنين آبی وقتی به قلب برسد، احتمال خاموش شدن حرارت غريزيه و مرگ ناگهانی است. و وقتی که به كبد برسد باعث ایجاد بيماری استسقاء می شود و وقتی به مغز برسد، باعث سستی اعصاب می شود و هر چقدر آب سردتر باشد، ضرر آن بيشتر است.
- نوشيدن آب پس از حركات زياد و سنگين، ممنوع است. زيرا در اين هنگام، اعضای بدن گرم می شوند و آب را فوراً از معده جذب می کنند و جذب نمودن آب سرد، قبل از شكسته شدن سورتِ برودت آن باعث برودت و اماته حرارت غريزی میشود.
- نوشيدن آب بعد از جماع ممنوع است و دليل آن همان دليل مضرّت نوشيدن آب پس از حركات عفيف و سنگين است. زيرا از جمله حركات عفيف، خارج نمودن منی است.
- نوشيدن آب بعد از حمام كردن ممنوع است، مخصوصاً در حالتی كه معده خالی باشد و هر چقدر آب سردتر باشد، ضرر آن بيشتر است.
- آشاميدن آب بعد از غذای شور و بعد از غذای گرم ممنوع است، زيرا باعث عفونت می شود.
- نوشيدن آب پس از خوردن شيرينی و ميوه های آبدار ممنوع است، زيرا اجتماع آب ميوهها و آب به جهت اختلاف جنسيت و تغاير خاصيت مستلزم فساد و حدوث بادهای خبيثه و ورم ها می شود. مخصوصاً اگر ميوه هايی مانند هندوانه و خربزه و انگور باشد.
- نوشیدن آب قبل از تناول ميوه ها و خوردن ميوه ها بعد از نفوذ آب به سوی جگر اشكالی ندارد.
- زمان خواب و يا بعد از برخاستن از خواب نباید آب نوشيد، اگر قبل از خواب نياز به نوشیدن آب پيدا كردید، بهتر است كه پس از نوشيدن مقداری بنشينید و سخن بگويید و سپس بخوابید.
- در معده جمع کردن آب چاه با نهر شایسته نیست و اجتماع آن دو در معده باعث ایجاد نفخ و قرقر است.
- نبايد آب را به سرعت نوشيد، بلكه بايد به تدريج نوشيد.
- بر ظرف آب، نفس نكشيد و مانع از رسيدن بخارِ درون بدن، به آب شويد.
- نبايد بر آب فوت كرد و بايد در هر وقفه از نوشيدن، حمد و شكر الهی را به جا آورد و نيز نبايد در حالت خوابيده، خواه به پشت و خواه به رو، يا به پهلو و يا خم شده و يا گردن كج كرده آب نوشيد.
- نبايد آب را از ظرف سر تنگ نوشيد و نيز نبايد آب را از دور بر دهان كسی كه آن را باز نموده فرو برد. زيرا احتمال بروز بيماری های ريوی است. بلكه بايد لَب را به ظرف آب گذاشته و آب بنوشند و نبايد مانند حيوانات دهن در ظرف آب فرو برده آب بنوشند كه مذموم است و نهی شده است.
- بهترین ظرف برای آب خوردن چیست؟ بهتر است از ظروف چينی و يا قدح سفالیِ صاف برای نوشيدن آب استفاده شود و آن ظرف اگر سفيد باشد بهتر است چرا كه كوچكترين چيزی كه در آن باشد معلوم می شود و بهتر است شكل آن طوری باشد كه قعر آن تنگ و دهانه ی آن گشاد باشد به طوری كه آبی كه در آن جای می گيرد، زياد به نظر آيد وشخص با نگاه کردن به آن، احساس سيری کند. همچنین نوشيدن آب در ظروف مسی باعث ایجاد جزام می شود.
- آب را در شب باید نشسته و در روز ايستاده نوشيد.
عوارض آدامس و مضرات آن چیست؟
آدامس يک جويدنی مصنوعی است كه نامش را مديون توماس آدامز آمريكايی است كه برای نخستين بار در دهه 1860 توسط ايشان ابداع شد و بعدها هر جويدنی وارداتی به ايران، با اين نام خوانده شد.
یكی از معتبرترین مراجع اطلاعات در مورد آدامس در دنیا، جمعیت بین المللی آدامس جویدنی یا ICGA است که به سؤالات مردم در مورد آدامس پاسخ داده و جوابیه های این مرکز بین المللی بر روی سایت آن انتشار می یابد.
یكی از سؤالات پرسیده شده از این مرکز بین المللی این است که آیا آدامس حاوی الكل است یا نه؟
در جوابیه مرکز آمده است، در ترکیبات آدامس، از شكرهای الكلی استفاده میشود، هر چند در ادامه بحث، الكل موجود در آدامس را از الكل های شراب، متمایز میکند. اما با توجه به سؤالاتی که پیرامون احتمال مثبت شدن تست الكل ادرار، پس از استفاده از آدامس مطرح شد، به نظر میرسد که موضوع جدیتر از آن است که فكر میکنیم.
در سایت Blurtit 3 از جمله سؤالهای مطرح شده آن است که با توجه به آنكه آدامس حاوی ترکیب Sugar Alcohole است آیا در تست های آزمایشگاهی میتواند، تست الكل مثبت ایجاد نماید؟ که در جواب گفته شده است که با توجه به آنكه شكر الكل از جنس کربوهیدرات است، از لحاظ تست آزمایشگاهی، مشابه نوشیدن الكل جواب نمیدهند.
هشدار :
آيا می دانيد كه طبق آمار ارائه شده مؤسسه فرهنگی و مطبوعاتی ايران درمورخه 1388/12/11، ايرانی ها سالانه پانصد ميليارد تومان، آدامس مصرف می كنند كه درحدود 83 % آن واردات خارجی است، يعنی برای يک ماده بیخود و مضر، ساليانه بيش از 400 ميليارد تومان، نابود می شود.
مقدار آدامس مصرفی در ايران طبق آخرين آمار، درحدود 45 هزار تن است ،تعداد قابل توجهی از اين آدامس ها، از طريق غير قانونی وارد كشور می شوند. نشر اين خبر درحالی است كه به گزارش پايگاه خبری تحليلی پارسينه 5 مقدار قابل توجهی آدامس الكل دار با طعم مشروبات الكلی در سوپر ماركت های مختلف عرضه می شود.
آيا می دانيد مصرف آدامس از فرهنگ كشور ما تقليد شده است؛ ما در گذشته از سقز استفاده می كرديم كه بيش از 20 نوع خاصيت و فایده دارد. قبل از ورود آدامس های شيميايی جديد، مردم به جويدن سقز عادت داشتند،(علک البطم يا سقز كه عصاره طبيعی درخت حبه الخضراء است) نوعی از پسته وحشی (دارای خواص بسيار مهم درمانی) است.
برای خرید و بررسی قیمت پسته کوهی(سقز) از این بخش استفاده کنید.
چه بايد کرد؟
ما پيشنهاد می كنيم همانند كشورهای مسلمان مالزی و سنگاپور توسط وازرت محترم بهداشت و درمان تصميمی در رابطه با این موضوع گرفته شود. برای اينكه ما در آينده شاهد بيماری های صعب العلاج بيشتری در زمينه اعصاب و چشم و بينايی نباشيم، از واردات و توليد آدامس جلوگيری شود.
بر اساس آخرين تحقيقات كه در سايت دارويی Pharmainfo.net بيان شده است، پزشكان به دنبال روشی هستند كه تركيبات فعال دارويی را وارد آدامس ها كرده كه بتوانند از آن تاثيرات مثبت درمانی بگيرند. اين مسير تحقيقی، راهی است كه ما در پزشكی غنی ايران، قبلاً پيموده ايم و بر آن هستيم كه به جز تاثيرات متعدد جويدنی های طبيعی، تركيبات درمانی طبيعی و بسيار مفيد را در جويدنی طبيعی وارد سازيم تا گامی در جهت رفع وابستگی اقتصادی و اعتلای سطح بهداشت كشورمان برداشته باشيم.