خواص عناب بیشمار است. در این مقاله با گیاه عناب و فواید آن آشنا خواهید شد.
Zizyphus jujuba Mill(نام علمي)
酸枣(چینی)
ナツメ(ژاپنی)
जूजूबे (هندی)
jujube(انگلیسی)
اسامی: عناب، سنجد جيلان، سنجد گرگان
مشخصات درخت عناب(Zizyphus jujuba Mill)
عَنّاب(خرمای سبز) درختچهای است متوسط از تیرهٔ سنجدیان که ارتفاع آن تا ۱۰ متر نیز میرسد. عناب بومی مناطق گرمسیر و خشک بوده و برگهای بیضی شکلش کشیده، بدون کرک و سبز براق بوده و حاشیههایش دندانهدار میباشد. این برگهای کوچک سبزرنگ، بدون کرک و تخممرغی شکل در فصل زمستان میریزد. گلها سبز متمایل به زرد و بسیار کوچک بوده، قطرشان به ۵ میلیمتر میرسد و دارای ۵ گلبرگ ناپیدا میباشند. میوههای درخت بیضوی شکل و سفت بوده و طولشان به ۲–۳ سانتیمتر میرسد. عَنّاب نارس سبز و لغزنده بوده و طعمی شبیه به سیب دارد که پس از رسیدن به رنگ قرمز تیره درآمده و چروک میخورد. میوهٔ عَنّاب که هستهای دراز و باریک دارد در پاییز بهطور کامل میرسد. مزهٔ آن شیرین، خوراکی بوده و دارای خاصیت دارویی میباشد. مردم خراسان جنوبی به میوه این درخت عَنّاب annab میگویند اما نام این گیاه به اشتباه عُنّاب onnab گفته میشود.
عَنّاب را «خرمای قرمز» و «خرمای چینی» نیز مینامند.
میوه عناب : عناب نوعی میوه به رنگ قرمز تیره و مانند خرما است که از درختانی که در شمال چین می روید گرفته می شود. عناب بیش از 2000 سال در طب چینی استفاده شده است و آنها بر این عقیده اند که موجب انرژی دهی به قلب شده و آن را با بدن هماهنگ می کند. عناب باعث متعادل کردن قلب و آرامش اعصاب می شود.
این میوه منبع خوبی از ویتامین C و حاوی مقادیر قابل ملاحظهای مواد معدنی است. همچنین دارای پروتئین، کربوهیدرات و مواد معدنی کلسیم، فسفر، آهن، کاروتن، تیامین، ریبوفلاوین، نیاسین و فلور میباشد. در ضمن حاوی پکتین (به عنوان کلسیم پکتات) به عنوان فیبر محلول مؤثر در کاهش چربی و قند خون است. محتوای چربی کل میوه عَنّاب بسیار کم است. نسبت اسیدهای چرب اشباع نشده به کل چربی در میوه عناب بالا است.
خواص عناب عبارتند از:
درمان بی خوابی با میوه عناب
دانه عناب پرمصرف ترین داروی چینی برای درمان بی خوابی است. دانه عناب که گرم شود، در درمان بی خوابی موثر است. تحقیقات نشان داده که جوشاندن دانه عناب، فعالیت خوابآوری آن را افزایش می دهد. مطالعه علمی دانه عناب نشان داده که ترکیبات شیمیایی زیادی باعث این خاصیت میشوند. در عناب ماده ای به نام آلکالوئید است. 14 نوع آلکالوئید مخصوص این دانه وجود دارند که در مجموع به نام سن جوینین ها معروف هستند که باعث اثر خوابآوری این گیاه می شوند. آلکالوئیدهای موجود در عناب، یک واکنش خاص سلولی را مهار میکنند که این واکنش منتهی به خواب میشود.
عناب داروی آرام بخش اعصاب و ضد اضطراب
عناب همچنین دارای خواص آنتیاکسیدانی است که به علت فلاوینهای بسیاری است که در این میوه وجود دارد. تحقیقات نشان میدهد آنتیاکسیدانها اثر ضداضطرابی نیز دارند. عناب ترکیبی به نام دود کااستیل پرودل فینیدینB3 دارد که حاوی OPCs –آنتی اکسیدان مهم و ضروری خوراکی است.
تقویت سیستم ایمنی با میوه عناب
عناب حاوی موادی به نام جوجوبوسید است. این ماده خاصیت تقویتکننده سیستمایمنی را دارد. به علاوه این ماده بر اسید آمینه فنیلآلانین که در حس درد موثر است اثر گذاشته و به عنوان داروی ضد درد نیز از آن استفاده میشود.
کاهش فشارخون از فواید میوه عناب
از دیگر خواص عناب میتونا به شلکنندگی عضلات نیز اشاره کرد. در طبچینی برای درمان تشنج و آریتمی استفاده میشود. مطالعات حیوانی نشان میدهد که دانه عناب میتواند باعث کاهش فشارخون شود.
از دیگر خواص عناب میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- پیشگیری و درمان سرطان
- افزایش گلبول سفید خون
- ضد حساسیت و ضد التهاب
- کاهش حساسیت فصلی
- مسکن
- تنظیمکننده هورمونهای بدن
- پیشگیری از بیماریهای قلبی
- کاهش تجمع چربی در سرخرگها
- تصفیهکننده خون
- سمزدایی بدن
- اکسیژنرسانی، افزایش گردش خون، شادابی و تقویت پوست و مو
- بهبود زخم
- افزایش سوختوساز بدن، کاهش گرسنگی، کمک به کاهش وزن و لاغری
- بهبود هضم غذا
- تقویت عملکرد دستگاه گوارش
- سلامت کبد
- پیشگیری از آلزایمر
خواص برگ عناب
- از برگهای عناب به صورت ضماد میتوانید در محل گزش عقرب بگذارید.
- برای درمان تب تیفوئید و از بین بردن انگل از دمکرده برگ های گیاه عناب استفاده میکنند.
- گل و برگ درخت عناب برای دفع حشرات موثر است.
- برگ عناب برای کاهش قند خون بسیار موثر است.
- مهم ترین و بهترین خواص برگ عناب، تاثیر آن روی کاهش وزن است.
- دمنوش برگ عناب برای از بینبردن چربیهای اضافه بدن، مفید و موثر است.
برای خرید برگ عناب خشکشده، اینجا کلیک کنید.
طبع عناب چیست؟
طبع عناب معتدل و مرطوب است، اما بعضی بزرگان طبسنتی مانند ابوعلی سینا معتقد هستند که طبع عناب کمی سرد است. بنابراین افرادی که دارای طبع سرد هستند میتوانند عناب را با مویز مصرف کنند.
عوارض جانبی/ منع مصرف
- چون عناب باعث تحریک رحم می شود، در زنان باردار نباید استفاده شود.
- افراد مبتلا به دیابت با مشورت پزشک استفاده کنند. زیرا عناب باعث کاهش قندخون میشود و باید قندخون خود را بررسی کنند.
- افرادی دارای نفخ بیش از حد، انگلهای رودهای و خلط بیش از حد، بهتر است قبل از مصرف عناب با پزشک خود مشورت کنند.
- کسانی که داروی ضد افسردگی استفاده میکنند، کسانی که به لاتکس حساسیت دارند و بیماران تازه جراحی شده طبق دستور پزشک از عناب استفاده کنند.
برای تهیه عناب مرغوب و با کیفیت، میتوانید به فروشگاه اینترنتی اطریفل مراجعه کنید.
نظرات و پرسشهای خود را در مورد خواص عناب، در کامنتها برای ما به اشتراک بگذارید.