خواص زنجبیل بیشمار است. در این مقاله با گیاه زنجبیل و فواید آن آشنا خواهید شد.
Zingiber officinale(علمی)
Zingiber officinalis Rosc(نام علمي)
Zingiberaceae(خانواده)
生姜(چینی)
ショウガ(ژاپنی)
अदरक (هندی)
اسامی: زنجبيل، زنجفیل، سَنگیپِل، شنگویر(پارسی میانه)
زنجبیل گیاهی ریشه ای و گلدار از خانواده زنجبیلیان(Zingiberaceae) است و دارای طعم تندی است. منشا این گیاه در جنوب شرق آسیا است. دارای برگ هایی به رنگ سبز براق و سرنیزه ای شکل و ساقه های آن باریک و نی مانند است. گل های آن سبز مایل به زرد، با لبه ای ارغوانی و لکه های کرم رنگ و گل آذینی کوچک و مخروطی شکل و سنبله ای متراکم است که در فصل تابستان ساقه(زمین ساقه یا ریزوم (rhizome/rhizoma)) آن از زمین بیرون میزند. معمولا دارای مزه ای تند و رایحه ای معطر است و می توان آن را به صورت تازه، خشک و آسیاب شده استفاده کردو در تهیه انواع نان ها، سس ها و ادویه های کاری، شیرینی جات و ترشیجات کاربرد دارد. از ریشه زنجبیل در آشپزی و طب سنتی و از پودر یا روغن آن برای اهداف درمانی استفاده می شود. زنجبیل از زمان های گذشته به عنوان دارو در طب سنتی استفاده شده است و در طب چینی و هندی برای درمان بسیاری از مشکلات بهداشتی استفاده می شود.
خواص زنجبیل چیست؟
کنترل اسید رفلاکس معده و بهبود عملکرد دستگاه گوارش
این گیاه دردهای معده را تسکین می دهد و باعث جلوگیری از پیشرفت معده درد می شود. زنجبیل حاوی جینجرول است که ماده ای موثر و خاصیت قوی ضد التهابی دارد که عارضه جانبی ای ندارد و برای درمان زخم و سوزش معده، سو هاضمه و رفلاکس معده استفاده می شود. مصرف زنجبیل تازه به هضم غذا کمک می کند. برای مصرف زنجبیل، بهتر است دو قاشق چای خوری از آن را رنده کرده و در آب جوش به مدت 5 دقیقه خیسانده و بعد مصرف شود.
همچنین از این گیاه در دوران بارداری، برای درمان ویار و تهوع صبحگاهی استفاده می کنند.
درمان آنفولانزا، زکام و سرماخوردگی از جمله خواص زنجبیل
به دلیل ضد ویروسی بودن این گیاه، استفاده از آن همراه با لیموی تازه و عسل در درمان آنفولانزا، زکام و سرماخوردگی بسیار موثر است.
درمان التهاب مفاصل و کاهش دردهای عضلانی و مفصلی
به دلیل وجود ماده گینگرول در زنجبیل این گیاه باعث کاهش دردهای قاعدگی، گرفتگی عضلانی و التهاب مفاصل می شود.
استفاده از روغن زنجبیل باعث تحریک گردش خون و در نتیجه تسکین کمردرد، گرفتگی مفاصل و استخوان ها می شود.
گیاهی درمانی با خاصیت ضدپیری
زنجبیل باعث بهبود هاضمه و در نتیجه دفع سموم بدن می شود که این خاصیت باعث زیبایی و شادابی پوست و کمک به درمان اگزما، پسوریازیس و آکنه می شود.
کمک به سلامت قلب و عروق، درمان میگرن و قند خون
این گیاه به کاهش کلسترول خون، حفظ ثبات قند خون و کاهش خطر لخته شدن خون، کمک می کند.
از دیگر خواص زنجبیل می توان به درمان اسهال، خوشبو کننده دهان، تقویت روحیه و کاهش استرس اشاره کرد.
زنجبیل حاوی تمام مواد مغذی مورد نیاز برای بدن مانند آهن، کلسیم، ید، کلر و ویتامین ها است. زنجبیل تازه شامل 81% آب، 5.2% پروتئین و فیبر، 1% چربی و 13% کربوهیدرات است.
یک قاسق غذاخوری زنجبیل تازه(معادل 6 گرم) شامل 1 گرم کربوهیدرات، 5 کالری و مقدار کمی چربی، پروتئین و فیبر است.
مضرات احتمالی مصرف بیش از حد زنجبیل
- مصرف زیاد زنجبیل باعث افزایش حرارت بدن شده و باعث ناراحتی های حلق می شود.
- همچنین افرادی که به فشارخون و تب مبتلا می باشند باید در خوردن زنجبیل احتیاط کنند.
برای خرید اینترنتی زنجبیل قلم با کیفیت و ارزان، اینجا کلیک کنید. همچنین میتوانید از پودر زنجبیل اعلاء نیز استفاده کنید.
برای خرید آنلاین سایر گیاهان دارویی، میتوانید به فروشگاه اینترنتی اطریفل مراجعه کنید.