در مقاله قبلی، نکاتی در مورد نگهداری نوزاد ارایه شد. در این مقاله ادامه این مطلب را بررسی خواهیم کرد.
تدابیر طب اسلامی سنتی برای نوزادان
- در صورت یبوست از ملینات فقط یک یا دو بار استفاده کنید. در کودکان از استفاده بی مورد و مکرر از ملینات باید خودداری کرد. زیرا دستگاه گوارش آنان به این ملینات عادت کرده و عملکرد طبیعی خود را از دست خواهد داد.
- استفراغ حاوی شیر خورده شده که گاهی در بعد از خوردن شیر در اکثر نوزادان دیده می شود کاملاً طبیعی است و نیاز به هیچ گونه اقدام درمانی ندارد. ولی استفراغ هاي جهنده و مکرر نیاز به پیگیری پزشکی دارد.
- لوزه یکی از اجزاء مهم سیستم ایمنی بدن است و عمل جراحی آن توصیه نمی شود. برای کوچک کردن لوزه اطفالی که دچار مشکل شده اند، می توانید مقداري صبر زرد را به بچه بدهید تا قورت دهد. برای این کار مقداری صبر زرد را به نوک انگشتانتان که خیس کرده اید آغشته نمایید و انگشتتان را به ته زبان کودک بگذارید و کاري کنید که آن را قورت دهد، مثلاً چیزی بدهید که به همراه آن صبر زرد را نیز قورت دهد، مثل عسل.
- اگر اطفال با شیر مادر سیر نمی شوند، شیر گاو را کنارش امتحان کنید. باید تغذیه مادر نیز صحیح باشد و برای افزایش شیرش 50 گرم سیاه دانه را بکوبید (آسیاب نکنید) و با 300 گرم عسل مخلوط نمایید و از آن مادر روزی یک قاشق مربا خوری صبح و شب میل نماید و همچنین حریره بادام بخورند و مواد و ادویه جات خشک مصرف نکنند و خورش های چرب گوسفندی و همچنین
چهارتخمه، زیره سبز و رازیانه بسیار مفید هستند. - خیلی از مواقع خوردن انگشت یک چیز معمولی است و مقاومت و واکنشی نسبت به آن نشان ندهید و با تلخ یا شور کردن آن بچه را اذیت نکنید، کودک به مرور زمان این عادت را فراموش می کند.
- عسل اگر زنبوری و چند گیاهه باشد از همان ابتدای تولد نیز می توان به نوزاد، به مقدار کم داد. برای نوزادان شیرخوار مادر می تواند سینه خود را به عسل آغشته کند تا بچه موقع شیر خوردن مقداری عسل نیز بخورد.
- گریه بچه وقتی گرسنه نیست و جایش تمیز است، طبیعی و خوب است و باعث می شود رطوبت سر بچه گرفته شود. خیلی از مواقع گریه بچه برای سردي است که در بدنش است که باید با گریه تعدیل شود و نباید با شربت های خواب آور، کودک را خواب کرد تا جلوی گریه آن گرفته شود (که متاسفانه در بعضی از مهدکودک ها چنین اقدامی انجام می دهند) و در این خصوص هم در طب سنتی تاکید شده است و هم احادیثی وجود دارند.
- برای بچه هایی که تازه دندان در می آورند، توصیه می شود به لثه کودک، عسل بزنید و آنرا با عسل یا نمک ماساژ بدهید و فک و سر و گردن بچه را با روغن های گرم (روغن محلی یا زیتون) چرب و روغن مالی نمایید. کودکان در حین درآوردن دندان، دوست دارند که یک جسم سخت را به دندان بمالند. ریشه تازه شیرین بیان براي این کار بسیار مناسب است. اگر ریشه تازه در دسترس نیست، ریشه خشک آن را از عطاری تهیه کرده، آن را تمیز بشویید و برای چند ساعت آن را در آب بخیسانید و بعد آن را به دست کودک بدهید تا به لثه های خود بکشد. این یک دندان گیر سالم، طبیعی و خوشمزه است که باعث تقویت لثه ها و تسریع رشد رشد دندان ها می شود.
- در کودکان به دلیل این که رشد مغزی شان کامل نشده است و عمل بلع را نمی توانند کامل انجام دهند، ممکن است تکه هایی از غذا در حفره کوچک کناره های گلو گیر کند و کودک دچار استفراغ های مکرر و اسهال و گاهی تب می شود. برای رفع مشکل باید برای کودک تل گیری گلو انجام شود.
- برای درمان عفونت و چرک کردن گوش کودک، بچه را حجامت کنید و دم کرده نعناع و پونه به او زیاد بدهید، سر و گردن بچه را نیز گرم نگه دارید.
- برای جلوگیری از پس زدن سینه مادر توصیه می شود مادران اولاً بهداشت سینه شان را خوب رعایت کنند. ثانیاً احوال و تغذیه مناسب آنان باعث طعم مطبوع شیر و علاقه مندی کودک به آن می گردد.
- ضمناً مادران باید در موقعیت راحتی به نوزاد شیر بدهند. باید بنشینند و تکیه بدهند و بالشی زیر دستشان بگذارند و به نوزاد شیر بدهند تا هم خودشان در شرایط مناسبی باشند و خسته نشوند و هم نوزاد راحت باشد و با آرامش شیر بخورد، به اصطلاح مادران باید روی یک تخت چهار بالش بنشیند و بچه شیر بدهند چرا که شیر دهی یک مکانیسم ذهنی – جسمی می باشد.
- همچنین به زور نباید سینه را داخل دهان کودک گذاشت. زیرا نوزادان مقدار کمی شیر که می خورند، نفس می گیرند و مجدداً شیر می خورند و این امر نیاز به صبر و حوصله مادر دارد. ضمناً از باز بودن مجرای بینی نوزاد نیز اطمینان حاصل نمایید.
- قی کردن چشم اطفال، دفع رطوبت اضافی است که توصیه می شود مقدار جزیی به اندازه یک لایه کوچک عسل زنبوری چند گیاهی را داخل چشم کودک بریزید. مثلاً زمانی که خواب است می توانید چشم کودک را باز کرده و این کار را انجام دهید.
در مقاله بعدی، ادامه این مطالب را بررسی می کنیم.