آموزش طب

نگهداری نوزاد 1

نگهداری نوزاد

در این مقاله نکاتی در مورد نگهداری نوزاد ارایه خواهیم کرد.

گفتن اذان و اقامه در گوش نوزاد

امام صادق (ع):

  • درباره آنچه باید پس از زاده شدن کودک برایش انجام داد: به ماما یا یکى از دیگر کسانى که نزدیک کودک است، بگویید در گوش راست او اقامه بگوید (تا در نتیجه، هیچ گاه به دیوانگى و جن زدگى گرفتار نیاید).
  • به اندازه یک عدس، گاو شیر بردار و آن را در آب حل کن. سپس، از آن، دو قطره در سوراخ راست بینى و یک قطره در سوراخ چپ بینى وى بچکان و در گوش راست او اذان و در گوش چپ او اقامه بگوى. این کار، پیش از آن که ناف نوزاد را ببرند، برایش انجام شود؛ چرا که در این صورت، هرگز پریشانى نبیند و به ام صبیان مبتلا نشود.

گشودن کام نوزاد

امام على(ع): کام کودکان خویش را به خرما بگشایید.

امام باقر (ع): با آب فرات، کام نوزاد گشوده گردد و در گوشش اقامه گفته شود.

فرزندانتان را با آب فرات و با تربت حسین(علیه السلام)، کام بگشایید؛ و اگر در اختیار نباشد، با باران آسمان

عقیقه کردن براى نوزاد

چون کودک زاده شود، براى وى عقیقه کنند، سر او را بتراشند و هم وزن موى او، نقره صدقه دهند و از عقیقه هم پاچه و ران را به
ماما بدهند و شمارى از مسلمانان را دعوت کنند. پس، آنان بخورند و براى نوزاد، دعا کنند. روز هفتم نیز بر کودک، نام نهاده شود.

بعضی تدابیر طب اسلامی سنتی برای نوزادان

  • برای این که بچه ها هنگام تولد زردی نداشته باشند، باید مادر در دوران بارداری از غذاهای خیلی گرم استفاده نکند (البته خیلی هم خنک نخورد) و بعد از تولد نوزاد باید پشت گوش نوزاد را حجامت کرد.
  • در بدو تولد توصیه شده است مقداری نمک به تمام بدن نوزاد بمالید و بعد از چند دقیقه آن را با آب نمک رقیق شستشو بدهید و سپس با آب ولرم او را بشویید.
  • قنداق کردن نوزادان تا 40 الی 50 روزگی به روشی که در قدیم این کار را می کردند، توصیه می گردد؛ چرا که با توجه به این که نوزادان دارای اندام و مفاصل بسیار ظریف هستند، قندان، نوزادان را از ضربات احتمالی حفظ می کند و در هنگام بغل گرفتن و حمل نیز او ر ا محافظت می کند، دمای بدن نوزاد را ثابت نگه می دارد و به رشد طبیعی اعضاء و اندام کودک کمک می کند.
  • توصیه می شود برای شستشوی نوزادان تا چهل روزگی از آب و نمک استفاده کنید. یعنی در هر بار استحمام یک بار با آب نمک رقیق شستشو بدهید، البته مراقب باشید در چشم و گوش و دهان نوزاد آب نمک وارد نشود، سپس یک بار بعد از آن با آب خالی او را بشویید و از صابون استفاده نکنید. بهترین حالت قرار گیری نوزاد در حین شستشو، آویزان کردن نوزاد بر روی سطح داخلی ساعد می باشد و برای جلوگیری از لیز خوردن آن، بهتر است کسی که این کار را می کند با لباس آستین دار نوزاد را روي دست خود قرار دهد. بعد از چهل روز نیز با آب صابون رقیق شده، کودک را بشویید. براي این کار صابون قهوه ای یا
    زیتون مورد تایید تهیه نمایید و صابون را پودر کرده و داخل آب به صورت رقیق حل نمایید و از آن برای شستن کودک استفاده کنید.
  • با توجه به این که مغز نوزادان مخصوصاً تا سه سالگی در حال رشد سریع می باشد، بادام برای رشد مغز بسیار مفید است. برای کودکان زیر 6 ماه که تنها شیر مادر می خورند، بادام توسط مادر زیاد مصرف گردد و برای کودکان بالای 6 ماه از حریره بادام استفاده شود که طبیعت آن گرم و تر و بسیار زود هضم است. همچنین می توانید شیر بادام به او بدهید .برای تهیه آن مقداری مغز بادام را شب در آب خیس کرده تا صبح نرم می شود، سپس به همراه همان آب و مقداری عسل کاملاً توسط دستگاه مخلوط کن، مخلوط نمایید تا شبیه شیر ولی غلیظ تر گردد. اگر پوست روی بادام نیزمورد پسند کودک نبود، می توانید آن را نیز بگیرید و بعد مخلوط کنید.
  • امام صادق (ع) فرموده اند: حجامت در چهار ماهگی باعث حذف لعاب بدن و کاهش حرارت سر و بدن می گردد، لذا توصیه می شود بعد از پایان چهار ماهگی، نوزادان را حجامت بسیار سبک انجام دهید.
  • به کودکان بالای چهار ماه باید غذای کمکی مغذی بدهید. مزاج سنی کودکان گرم و تر است و باید غذاهای گرم و تر به آن ها بدهید تا به رشد آن ها کمک کنید، با گندم و گوشت گوسفندی و نخود غذا برای او درست کنید، انجیر، خرما و انگور به بچه بدهید و نگذارید با تغذیه نادرست سلامت مزاج او مبتلا به تغییرات و عادات نامطلوب شود.

در مقاله بعدی، ادامه این مطالب را می خوانیم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *