در مقالات قبلی، در مورد ازدواج و انتخاب همسر از دیدگاه طب ایرانی اسلامی نکاتی را ارایه کردیم. در این مقاله در مورد رابطه ازدواج و مزاج افراد نکاتی را ارایه می کنیم.
مزاج شناسی و نقش آن در ازدواج و زناشویی
اهمیت ازدواج و انتخاب همسر، بر همگان تا حدی مشخص است. زیرا مقرر است با پیوند میان دو انسان، که به ظاهر از دو جنس مخالف و روحیات متفاوت هستند، زمینه برای تعالی روحانی و جسمانی آنان فراهم گردد.
همان گونه که هر انسانی ولو برای سفری کوتاه، سعی در انتخاب دوستی نیکو دارد، عقل حکم می کند برای سفری طولانی به نام سفر آخرت خود دوست و همسری را برای خود انتخاب کند تا به بهترین وجه بتواند در این سفر مهم، وی را یاری کند.
در قرآن، احادیث، روایات و سخنان حکما فرمایشات گهرباری در مورد انتخاب همسر آمده است. مانند هم کفو بودن از جنبه های فرهنگی، اقتصادی، تحصیلاتی، مذهبی، اصل و نسبی، زیبایی ظاهری و موارد دیگر که اهمیت ویژه ای دارد.
علایم جسمی و رفتاری 4 مزاج اصلی و انتخاب همسر
- ازدواج بین زن و مرد سودایی و دموی می تواند بعضی مشکلات را در پی داشته باشد. مثلا اگر زن دارای مزاج سودا (سرد و خشک) و به خصوص غلبه سودا باشد و مرد در نقطه ی مقابل دارای مزاج دم یا غلبه ی دم (گرم و تر) باشند، احتمال وقوع بعضی رفتارهای ناهمگون از طرفین زیاد است.
- دموی ها زیاد اهل سوء ظن و بدبینی نیستند و زیاد هم مقید به وقت و برنامه نیستند. برعکس سوداوی ها، که معمولا همه چیز را با عینک بدبینی نگاه می کنند، عجیب اهل دقت و وقت و برنامه ریزی هستند. با این حال اگر مرد دموی، مدتی مرتب دیر به منزل آید و به قرارها و وقت های قبلی با همسر خود، کم توجه شود، حس زن سودایی او را به سمت بدبینی نسبت به شوهر خود در مورد اینکه امکان اینکه پای زن دیگری در میان باشد، می کشاند.
- با توجه به اینکه سوداوی ها، درون گرا هستند و مسایل را بروز نمی دهند، در درازمدت، زمینه برای از هم پاشیدن زندگی مشترک و زناشویی فراهم می شود.
- در صورتی که مرد سودایی و به خصوص دارای مزاج سودا باشد، میل زیادی به زیر نظر گرفتن و کنترل ارتباطات همسر خود خواهد داشت.
- صفراوی ها نسبت به مزاج های دیگر به علت زیادی گرمی و خشکی مغز، دارای اعصاب تحریک پذیرتری هستند، مستعد پرخاشگری های آنی می باشند.
- در نقطه ی مقابل، بلغمی ها به علت سردی و رطوبت فراوان، انسان هایی با حوصله و دیرتحریک هستند، عموما بسیار دیرتر از بقیه مزاج ها به پرخاش، روی می آورند.
- افرادی که دارای زمینه پرخاشگری صفراوی هستند، می توانند تمهیداتی اتخاذ کنند تا در زمان انتخاب همسر، از وقوع بسیاری از مشکلات، پیشگیری کنند.
- دموی ها نسبت به دیگر مزاج ها، دست و دلبازتر هستند، بیشتر تمایل به تفریح و تفرج و گشت و گذار دارند که این به علت حرارت و رطوبتی است که در آن ها وجود دارد.
- در نقطه مقابل سوداوی ها، عموما افرادی درون گرا و گوشه نشینی هستند که دید و بازدید و تفریح را وقت تلف کردن می دانند. زیاد علاقه ای به پول خرج کردن و دست و دلبازی ندارند و در اصطلاح افرادی ناخن خشک هستند.
با این تفاصیل اگر در زندگی مشترک، مرد و زن هر دو دموی مزاج باشند، زندگی آن ها به صورت نقل مشهور، که امروز را خوش باش فردا را کی دیده، می گذرد. هر روز در تفریح و تفرج و خرج های آنچنانی بدون برنامه ریزی و پس انداز برای آینده خود، می گذرانند. عموما این زندگی ها دارای تلاطم و امواجی می شود که آن ها با دست خود، آن را می سازند. ولخرجی های زیاد، قرض ها و وام های زیاد برای آن ها ایجاد می کند، معمولا در عین حالی که افرادی بی جهت خوش هستند، دایما در استرس مشکلاتی هستند که خود برای خود ایجاد کرده اند.
- اگر میان مرد و زن، تعادلی برقرار باشد، مثلا زن کمی متمایل به سودا باشد، با تذکرات به مرد و نگرانی و ریزبینی که در دخل و خرج دارد، جرات زیاد مرد را در ولخرجی مهار می کند و از افراط او در عیش و نوش و تفریحات افراطی می کاهد.
- گرم مزاج ها (دموی ها و صفراوی ها) عموما اهل بروز محبت، عشق و حتی نفرت می باشند. خود نیز میل شدید دارند تا همسر آنان، این عشق و علاقه را بروز دهد. در نقطه مقابل، سرد مزاج ها (سوداوی و بلغمی) عشق، محبت و نفرت و ناراحتی خود را تا حد ممکن بروز نمی دهند.
- زن گرم مزاج دموی یا صفراوی، علاقه و احتیاج شدید به ابراز محبت از جانب همسر خود دارد. در مقابل مرد سوداوی و بلغمی، علاقه ی خود را در دل نگه می دارد و زیاد هم میل و توان بروز آن را ندارد. اگر این بروز عشق از جانب مرد وجود نداشته باشد به مرور زمان می تواند باعث مشکلات جسمانی، روانی و اخلاقی جبران ناپذیری برای طرفین شود.
- (مرد سالاری و زن سالاری) افراد گرم مزاج چه مرد چه زن، عموما در منزل سالار و حاکم هستند. هرچه مزاج گرم تر میل به ریاست، فرماندهی و مدیریت بیشتر است. زیرا گرما میل به بالانشینی دارد و سردی میل به پایین نشینی.
- اگر در یک ازدواج، دو گرم مزاج، که هر دو میل به سالار و حاکم بودن و مدیریت دارند، یکی از دو طرف مغلوب نشود یا یکی از طرفین کوتاه نیاید، باعث مشکلات زیادی مثل درگیری های فیزیکی، رد و بدل شدن سخنان ناشایست و … می شود.
- دموی ها و صفراوی ها، دارای توان و میل بالای جنسی هستند. هم تمایل به جماع و مسایل زناشویی در آنان بیشتر است هم توان جنسی بالایی دارند. یعنی زود خسته نمی شوند و توان بهره برداری و بهره رسانی آن ها به شریک جنسی، بالا است.
- در مقابل سوداوی ها و بلغمی ها، از نظر میل جنسی دارای میل و توان کمی هستند، یعنی هم علاقه چندانی به ارتباط زناشویی ندارند و یا عمدتا حین جماع، زود خسته می شوند و توان جماع زیاد ندارند.
علت این مسایل این است که برای توان و میل جنسی، دو پارامتر رطوبت و گرمی نیاز است که دموی ها با داشتن هر دو پارامتر، بهترین شرایط و سوداوی ها ضعیف ترین را دارا هستند.
- اگر یک مرد دموی با یک زن سوداوی، ازدواج کند، باید منتظر مشکلات همبستری باشند. چون مرد دموی، عمدتا در هفته چندین بار تمایل جماع دارد (گاهی در اوایل ازدواج شاید روزی چند بار) در مقابل زن سوداوی میل و شهوت جنسی بسیار ضعیفی دارد و با توجه به اینکه زن ها عموما دیرتر در امر شهوت، تحریک می شوند، خود مشکلی بر مشکلات دیگر می افزاید.
- یکی از مهم ترین علل اختلافات خانوادگی، طلاق ها، فسادهای اخلاقی، عدم کامیابی جنسی زوجین از یکدیگر است.
پیشنهاد می شود زوجین قبل از ازدواج، نزد طبیب و کارشناس طب سنتی بروند و نسبت به شناخت مزاج خود و همسر آینده خود، اطلاعات بیشتری کسب کنند.