در مقاله قبلی، مطالبی در مورد ترش کردن معده و علل و درمان آن ارایه کردیم. در این مقاله ادامه این مطلب را بررسی خواهیم کرد.
علل ترش کردن معده
پرخوری:
زمانی که بیشتر از گنجایش معده، غذا خورده شود از چند جهت امکان ترش کردن معده وجود دارد:
- به مرور زمان، پرخوری باعث تضعیف معده، ضعف معده و تحلیل قوای آن به علل مختلف و باعث ترش کردن معده می شود.
- پرخوری باعث می شود سیستم عصبی و حسی معده درست عمل نکرده و در نتیجه معده برآورد دقیق خود در جهت ترشح کمیت و کیفیت اسید و شیره و اخلاط برای هضم غذا را از دست می دهد.
الف: اگر ترشح شیره معده جهت هضم غذا کم باشد.
چون به علت کمبود شیره که وظیفه هضم غذا را دارد غذا دیر هضم می شود، ماندن آن امکان ترش کردن معده را فراهم می کند.
ب: اگر معده شیره و اسید زیاد ترشح کند، خود شیره معده حالت اسیدی دارد و زیادی ترشح آن ضمن آسیب به معده ایجاد ترشی در معده می نماید.
بهتر است همواره غذا به مقدار کافی میل شود تا از عوارض آن پیشگیری به عمل آید. غذا را با حوصله و خوب بجویم تا موجب سیری حقیقی گردد و در این زمان معده توان برآورد دقیقی از کیفیت و کمیت خوراک وارد شده به معده را داشته باشد تا بر حسب آن اقدام نماید.
اگر هم با این روش عارضه ای به وجود آمد، می توانید رازیانه و زیرهسبز را بکوبید و با کمی ️عسل مخلوط و با آبگرم نیم ساعت قبل از هر وعده غذایی میل کنید.
مصرف همزمان بعضی از غذاها باهم
مانند مصرف:
- غذاهای خام و پخته (سالاد و برنج، سالاد و گوشت و…)
- شیر با برخی خوراکی ها (شیرموز، شیرپرتقال و…)
- مصرف غذاهای خام و پخته به علت اینکه غذای پخته زود هضم است و باید زود از معده عبور کند تا فاسد نشود. اما غذای خام دیرهضم است. در نتیجه غذای خام، غذای پخته را در معده معطل می کند و توقف بیش از حد آن باعث خراب شدن و فساد و ترشی معده می گردد.
مصرف شیر با برخی خوراکی ها چون شیر لطیف است و با ترکیب با مواد مختلف، سریع واکنش نشان می دهد و فاسد می شود.
همچنین شیر لطیف است و بعد از ترکیب نباید زیاد در معده توقف داشته باشد، زیرا توقف زیاد شیر در معده باعث گندیدن و فساد آن و در نتیجه تضعیف معده می گردد.
نکته:
- مصرف زیاد لبنیات در معده های سرد باعث سردی معده می شود. لبنیات خصوصا ماست، دوغ، شیر پاستوریزه باعث سست شدن معده در معدههای سرد میگردد.
- شیر سریع الاستحاله به خلط غالب است. لذا مصرف شیر با برخی خوراکی ها موجب ایجاد خلط ناصالح در بدن و ترشی معده می شود. مثل شیر با موز یا شیر با پرتقال و نارنگی و …
- مصرف ماست با طیف کثیری از خوراکی ها مولد بیماری های مختلفی از جمله ترش کردن معده می باشد.
- مصرف ماست خصوصا ماستهای رایج بازاری و پاستوریزه با گوشت ها،ترشیجات و… موجب ترشی و ضعف معده است.
- افرادی که ضعف معده دارند و سرمایی هستند، بهتر است لبنیات را بسیار کم مصرف کنند یا با مصلح آن مصرف کنند. مثلا مصلح شیر، گلاب و عسل و مصلح ماست، نعنا، آویشن، گردو، نمک و… است.
زمان ناصحیح غذا خوردن
- مثلا وقتی شما غذایی میل می کنید و سریعا دراز می کشید یا میخوابید، این عمل مخصوصا در معده های ضعیف موجب باقی ماندن و توقف بیش از حد خوراک در معده می شود و این توقف بیش از حد موجب فساد غذا در معده و ایجاد حالت ترشی در معده می شود.
- گاهی این حالت ترشی که به واسطه خوابیدن سریع بعد از غذا، در افراد به وجود می آید چنان قوی است که این ترشی در همان حالت خواب، به سمت دهان و گلوی آنان توسط طبیعت مدبره بدن جهت دفع این خلط بد قی و پرتاب می شود و فرد در همان حالت خواب، دچار سوزش شدید معده، گلو و دهان می شود.
- بهتر است حتما بسته به نوع سهل الهضم یا دیر هضم بودن غذا، سریع بعد از غذا نخوابیم. چند قدمی راه برویم و بنشینیم تا غذا بعد از هضم اولیه از فم معده عبور کند.
- به طور متوسط بهتر است خوابیدن بین دو تا سه ساعت بعد از غذا انجام گیرد.
- بعضی خوراکی ها مانند شیر یا سوپ ها و آش ها به علت سهل الهضم بودن سریع از هضم معدی معده عبور می کنند.
- بعضی خوراکی ها مانند گوشت ها مانند گوشت گاو، گوشت بز یا نخود و… دارای هضم سخت و طولانی می باشند و نیاز است بعد خوردن آن سریع نخوابید.
ترش کردن معده با سوزش معده متفاوت است.
سوزش معده می تواند هم از موارد مذکور در جلسات قبل باشد و هم در بسیاری از موارد به علت ترشح بیش از حد صفرای غیر طبیعی قوی در معده به وجود می آید. یعنی هم وجود مواد ترش مزه شدید و هم وجود ماده خلط صفرا که دارای حدت است می توانند
حالت سوزندگی ایجاد کنند.
- مثلا شما اگر دو جرعه سرکه هم بخوری معده ات می سوزد و اگر جوشانده دارچین را هم داغ بخوری معده ات می سوزد. در حالی که اولی سرد و خشک است و دومی گرم و خشک. اما هر دو حدت و تیزی دارند. پس در بحث افزایش ترشح صفرا به معده، تدابیر خاصی می طلبد که با بحث ترش کردن متفاوت می باشد.
- از علل دیگر ترشح کردن، مصرف غذاهای بد هضم و ثقیل میباشد، مانند: گوجه، خیار، نخود، گوشت گاو و…
- خوردن این مواد به علت دیر هضمی، بیشتر در معده توقف می کند و موجب می شود معده مواد و اخلاط بیشتری برای هضم آن ترشح کند.
- افزایش بیش از حد این مواد در معده و توقف زیاد آن، موجب ترش شدن غذا و مواد در معده می شود. این امر عموما در معده های ضعیف بیشتر اتفاق می افتد.
- بهتر است افرادی که معده های ضعیف دارند، معده های خود را تقویت نمایند و بعد غذا و با غذا آب ننوشند و بعد غذا سریع نخوابند و غذا را خوب بجوند و این غذاهای بعد هضم را هم اگر مجبورند میل کنند، با مصلحات آن بخورند.
- یک روش ساده برای تقویت معده، جوشانده نعنا نیم ساعت قبل از غذا است یا زیره، آویشن و نعنا را پودر کنید، با عسل مخلوط کنید و به شکل حبه هایی به اندازه نخود در آورید و بعد از غذا سه عدد از آن رامیل کنید و روی معده را بعد از غذا با روغن زیتون یا کنجد ماساژ دهید.