در مقاله قبلی، آداب و رسوم و آسیب های جسمی و روانی آن را از دیدگاه طب ایرانی اسلامی، بررسی کردیم. در این مقاله در مورد ازدواج در طب سنتی، مطالبی ارایه خواهد شد.
ازدواج، انتخاب همسر از دیدگاه طب ایرانی اسلامی
سوالی که مطرح است اینکه، هر فردی بهتر است با چه مزاج و طبایعی ازدواج کند؟
پاسخ این سؤال تا حد زیادی مشخص است و به خود افراد بستگی دارد. ️
- مثلاً اگر فرد، یک فرد خیلی گرم مزاج و اهل تفریح و ولخرجی و … است، و میخواهد همسری برگزیند که ولخرج نباشد، بهتر است همسری انتخاب کند که سرمایی باشد (سرد و خشک و سوداوی).
- اگر مرد یک فرد صفراوی (گرم و خشک) است و معمولاً زیاد عصبانی می شود، اگر همسر او نیز دارای خشکی باشد یا گرمایی باشد، گرما با گرما جمع خواهد شد و کانون خانواده را به آتش خواهید کشید. در این شرایط بهتر است، همسری سرد و تر انتخاب کند که اهل صبر و انعطاف پذیری است؛
اگر این استثناها را فاکتورگیری کنیم و یک فرمول کلی برای ازدواج بخواهیم ذکر کنیم:
- بهتراست زن نسبت به مرد یک درجه سردتر و مرطوب تر باشد. یعنی مرد یک درجه گرم تر و در رطوبت یک درجه کمتر از زن باشد.
تذکرات:
- اگر مردی به علت صفراوی شدید و حرارت زیاد پرخاشگر است و خانواده قرار است برای او همسری بلغمی یعنی سرد و تر انتخاب کنند، باید بدانند زندگی جنبه های مختلفی دارد، مثلاً در ابراز محبت و قوت جنسی، زن بلغمی، سرد و تر است و میل و توان جنسی قوی ای مانند افراد گرمایی ندارد و مسایل مانند آن را باید در نظر داشته باشند.
- مطلب دیگری که حایز اهمیت است اینکه اگر مردی خیلی گرمایی و زنی خیلی سرمایی است و تاکنون نیز با هم ازدواج نموده اند و با توجه به پارامترهای ذکر شده، اکنون در زندگی با هم مشکلاتی را به علت اختلاف طبع دارند، آیا راه چارهای برای حل این مشکل وجود دارد؟
پاسخ: با آن که دست زدن به مزاج و طبع پایه و ذاتی افراد کار درستی نیست، اما با حضور نزد طبیب طب سنتی حاذق و دریافت مشاوره، تا حد زیادی می توان این مشکلات را مهار کرد.
تذکر
آنکه اصول مطرح شده در خصوص اثرگذاری مزاج و طبایع افراد بر روی رفتارها، کنش و واکنش ها، یک قانون کلی است، اما باید دانست حتمی نیست و مانند قوانین کلی، تخصیص ها و استثناهایی نیز دارد.
مثال:
- یک فرد صفراوی شاید طبق روال باید زودتر از بقیه عصبانی شود و اهل خوشگذرانی باشد. اما به دلیل تمرین و ممارست در امورات اخلاقی، عصبانیت خود را به راحتی مهار می کند و شاید بنا به علت های مختلف مانند به وجود آمدن مشکلات مختلف در زندگی، دیگر زیاد اهل گردش و تفریح نیست،
- یک فرد سوداوی، بر حسب اثرگذاری سردی و خشکی بر بدن و رفتار، باید فردی درون گرا و خیال باف باشد،
اما چه بسا شرایط مختلف زندگی و تمرین و ممارست در این امورات، باعث ایجاد تعادل روحی و روانی وی شده است.
این مطلب یعنی فائق آمدن و غلبه قدرت روحی و درونی انسان، بر جسم و عناصر و ارکان و اخلاط را ️رکن پنجم در طب ایرانی اسلامی می گویند.
پس بهتر است افراد کم تجربه، با تجربه خود دست به شناخت مزاج و طبایع افراد نزنند و یک طرفه به قاضی نروند، پیشنهاد می شود قبل از قطعی شدن نهایی برای ازدواج، دو طرف نزد طبیب حاذق طب سنتی جهت مشاوره و شناخت طبایع مزاج و تناسبات جسمی و روانی رفته و مشاوره های لازم را در این خصوص دریافت کنند.
در مقاله بعدی، به بررسی انعقاد نطفه و حاملگی از دیدگاه طب ایرانی اسلامی می پردازیم.