خواص خرما بیشمار است. در این مقاله با گیاه خرما و فواید آن آشنا خواهید شد.
Phoenix dactylifera (نام علمی)
Date palm (انگلیسی)
フェニックス・ダクティリフェラ (ژاپنی)
फीनिक्स डैक्टिलिफ़ेरा (هندی)
اسامی: خرما، نخل، رُطَب، پَهَک، خَمَل، خَمَلک، خارَک، خرک، کُنْگْ، حبابوک، هُرما، اُرما، هارما، آرما
مشخصات گیاه خرما:
خرما میوه گیاهی تکلپهای و گرمسیری از تیره نخلها است که دارای میوهای خوراکی با پوستی نازک، طعمی شیرین و هستهای سخت است. میوهها به شکل خوشهای بزرگ از شاخه آویزان میشوند. برگهای آن بزرگ است و ارتفاع نخل به ۱۰ الی ۲۰ متر یا بیشتر میرسد. میوهٔ نرسیده خرما پس از رنگ گرفتن به رنگ زرد یا قرمز درمیآید. رطب مرحله قبل از رسیدگی کامل خرما است که قند کمتر و رطوبت بیشتری نسبت به خرمای کاملاً رسیده دارد. هر درخت نخل بین صد الی چهارصد کیلوگرم خرما تولید میکند.
گرده نخل:
گرده نخل محصول با ارزشی است که از زمان های بسیار قدیم، برای معالجه انواع بیماری ها استفاده شده است. گرده نخل، پودری سفیدرنگ است (یا زردرنگ) که از درخت نخل نر گرفته میشود. باغداران با قرار دادن کمی گرده در میان درخت ماده، درختان ماده را بارور می کنند. گرده نخل در معرض باد سریعا به هوا بلند می شود.
هفت مرحله تا رسیدن خرما عبارتند از:
- طَلع و ولیع
- بَلَح
- خلال
- بُسر
- قَسب
- رُطَب
- تَمر
انواع خرمای ایران عبارتند از:
- خرمای پیارم
- خرمای ربی
- خرمای سایر
- خرمای کروت
- خرمای کلوته
- خرمای مضافتی
- خرمای الینگی
- خرمای هلیلهای
- خرمای شاهانی
- خرمای زاهدی
- خرمای کبکاب
- خرمای مرداسنگ
- خاصویی
- خرمای خنیزی
- خرمای اشرسی
خواص خرما:
- درمان کم خونی
- منبع فوقالعاده فیبر و قند طبیعی
- حفظ بینایی
- رفع شبکوری
- رشد موها و سلامت پوست
- رفع مشکلات خونریزی و تخلیه مثانه
- خونساز برای دوران قاعدگی
- ضدپیری
- منبع اسید فولیک و ویتامین B9 برای جنین در دوران بارداری
- کاهش درد سینه
- افزایش اسپرم و درمان ناباروری مردان
- جلوگیری از یبوست
- جلوگیری از پوکی استخوان
- خاصیت ضدالتهاب
- افزایش قدرت حافظه و توانایی یادگیری
- پیشگیری از آلزایمر
خواص پودر هسته خرما:
- درمان دیابت و کنترل قندخون
- کاهش کلسترول خون
- افزایش دهنده شیر مادران
- مفید برای کودکان
- ادرارآور
- دفع انگل بدن
- تقویت کننده سیستم ایمنی
- درمان مشکلات گوارشی
- رفع اسهال مزمن
- کاهش درد مفاصل
- دفع سنگ کلیه و سنگ صفرا
- رفع حساسیت و آبریزش چشم
- تقویت مژهها
- ضدپیری
- برطرف شدن زخم و جای آن
- منبع قوی آهن بدن و رفع کمخونی
- تقویت قوای جنسی
- جمعشدن رحم بعد از زایمان و تقویت بدن زن تازهزا
- درمان بیماریهای پوست سر
نحوه استفاده از پودر هسته خرما:
- تهیه نان و غذاهایی که آرد در آنها استفاده میشود.
- مخلوط این پودر در مایه کوکو و کتلت باعث ترد شدن این غذاها و جذب کمتر روغن در آنها میشود.
- برای کاهش اشتها، 15 دقیقه قبل از غذا به همراه ماست مصرف شود.
پودر هسته خرما را تفت داده به طوری که رنگ آن بهصورت یکنواخت به قهوهای تیره تغییر کند، سپس از آن دمنوش تهیه کرده (داخل قوری ریخته، آب جوش به آن اضافه کرده و اجازه می دهیم بهمدت 15 دقیقه روی حرارت غیر مستقیم قرار گیرد.) یا به عنوان قهوه استفاده کنند.
عوارض خرما:
- زنان باردار باید از مصرف هسته خرما خودداری کنند، زیرا منجر به انقباضات رحمی و سقط جنین میشود.
- ایجاد جوش و تحریکات پوستی
- عدم تحمل فروکتوز در خرما
- افزایش وزن
- بیماران آسمی از خوردن آن پرهیز کنند.
- بروز بیماری هیپرکلامی (افزایش پتاسیم)
- هضم خرما برای خردسالان دشوار است.