Nigella
سياهدانه
N.arvensis
N.sativa
Nigella Sativa(انگلیسی)
黑种草(چینی)
ニゲラ (ژاپنی)
कलौंजी(هندی)
کلونجی (هندی)
اسامی: سياهدانه، نایجلا، شونيز، سُنیز، سیاه تخمه، حبه السودا، غرمج، کمون هندی، شهپر، سیه دانه، سنوخ سیاه، سرنیچ سیاه، کمون اسود، شونوز
سیاهدانه گیاهی گلدار و یک ساله است که از لحاظ شکل ظاهر شبیه به رازیانه، دارای گلبرگ های پنج تا هشت تایی به رنگ زرد مایل به سفید و بنفش، برگ هایی شبیه برگ زبان دارد. دانههای سیاهرنگ آن به اندازه دانه انیسون با بوی تند و مخصوص و مغز سفید، در برگههای وسط گل قرار گرفته است. این گیاه حدود ۲۰ الی ۳۰ سانتیمتر رشد میکند و دارای میوهای سهقسمتی و بزرگ و کپسولمانند است که حاوی تعداد زیادی بذر است.
از بذر و دانه این گیاه به عنوان ادویه در صنایع آشپزی و قنادی و ترشیجات استفاده می شود.
این گیاه بومی مناطق اروپای شرقی، کشورهای بلغارستان، قبرس، رومانی و غرب آسیا، کشورهای خاورمیانه مانند ایران، ترکیه و عراق است.
در ایران بیشتر در استان های اراک و اصفهان رشد می کند.
در طب سنتی، دارای طبع گرم و خشک است.
خواص سیاهدانه:
- رفع مشکلات سو هاضمه و اسهال و تسکین دردهای شکمی
- تقویت سیستم ایمنی بدن
- کاهش التهاب و عفونت
- رفع جوش های چرکی
- تسکین آسم، خس خس و سرفه
- قاعده آور
- بهبود کلیه و مثانه و مجاری ادرار
- کاهش فشارخون، قند خون
- درمان تب
- افزایش و تقویت اسپرم
- رفع نفخ شکم و زخم معده
- تقویت ذهن و جلوگیری از افسردگی و صرع
- بهبود غده تیروئید
عوارض سیاهدانه:
- در زنان باردار، زنان شیرده و کودکان حتما با نظر پزشک مصرف شود.
- افراد مبتلا به گلودرد و ناراحتی کلیه در مصرف سیاهدانه احتیاط کنند.
- سیاهدانه فشارخون را بسیار کاهش می دهد بنابراین افرادی که فشارخون پایین دارند با مشورت پزشک استفاده کنند.
- دو هفته قبل از عمل جراحی مصرف سیاهدانه قطع شود.
- در افراد دیابتی با نظر پزشک استفاده شود.