دایره المعارف, میوه ها, گیاهان

Citrus aurantium نارنج

Citrus Bigardia Duh

Citrus aurantium  (نام علمي)
Rutaceae (خانواده)
Seville orange (انگليسي)
シトラスオーランティウム(ژاپنی)
橙(چینی)

साइट्रस ऑरांटियम(هندی)

Citrus Bigardia Duh(علمی)

Bitter Orange Flower (انگلیسی)

Citrus aurantium(علمی)

साइट्रस ऑरांटियम(هندی)

シトラスオーランティウム(ژاپنی)

بهارنارنج

نارنج

نارِنج
کرنا
ابو صفير
نارنگ

Citrus Bigardia Duh

نارنج درختی میوه ای از جنس مرکبات است. این میوه بومی آسیای جنوب شرقی است، در مناطقی با آب و هوای مدیترنه ای و نسبتا گرم و مرطوب می روید، دمای هوای کمتر از 10 الی 15 درجه زیر صفر را کمتر تحمل می کند و نسبت به پرتقال مقاومت بیشتری دارد. در ایران در شهرهای شیراز، بابل و ساری زیاد کشت می شود. همچنین در مناطق شمالی و جنوبی ایران که درجه سرمای زمستان آن پایین نمی رود، کشت می شود.

این درخت بزرگ، دارای برگ های بزرگتر از برگ لیمو، شبیه به برگ پرتقال دارد، برگ ها سبز رنگ، شفاف، بیضی شکل و نوک تیز هستند، در بعضی مناطق میوه نارنج در تمام فصل ها بر درخت است به طوریکه میوه سال گذشته بر درخت هست و میوه جدید هم در کنار آن در حال رسیدن است.

شکوفه درخت نارنج را بهارنارنج می نامند. در فصل بهار، بهارنارنج برداشت می شود و از آن به صورت خشک شده یا تازه برای دمنوش، شیرینی و مربا، عرقیجات و روغن ها استفاده می کنند. گل های نارنج، درشت تر، زیادتر، دارای عطر بیشتری است.

همچنین از آن در صنعت عطرسازی و ساختن انواع اسانس، انواع نوشیدنی‌های فصلی و عرقیجات و تهیه مربا، گز، سوهان و … استفاده می شود.

پوست میوه نارنج صاف، با رنگ نارنجی تیره، گوشت داخل آن خیلی ترش و کمی تلخ است.

Citrus Bigardia Duh

مواد موجود در نارنج عبارتند از:

ویتامین A، ویتامین C، نیاسین، آهن، تیمین، کلسیم، فسفات، ریبوفلاوین، فلاونوئید، اوکتوپامین، سینفرین، تیرامین، هوردنین، میرسن، لیمونن، اسید فولیک و بتاکاروتن

Citrus Bigardia Duh

فواید بهارنارنج:

در طب سنتی، پوست زرد و شکوفه بهار نارنج، گرم و خشک است و عصاره ترش آب نارنج، سرد و خشک است.

درمان دل پیچه، رفع کرم شکم،

اشتها آور،تقویت معده، رفع تب

درمان تپش نامنظم قلب، آرامش بخش و رفع استرس، مقوی سیستم عصبی بدن، درمان بی خوابی

کاهش میگرن و سردردهای عصبی

رفع ضعف اعصاب، قولنج های عصبی و اختلالات خواب

نشاط آور

نرم کننده و روشن کننده پوست، جلوگیری از ترک پوستی

اثر بهار نارنج در ظروف مسی تا هفت ‌سال و در ظروف شیشه‌ای تا یک سال باقی می‌ماند.

 

خواص نارنج:

آب رسانی به پوست، رفع چین و چروک پوست، درمان آکنه و جوش صورت

درمان اگزما، تقویت سیستم ایمنی بدن

کاهش سطح کلسترول بد خون

درمان دیابت و کنترل سطح قند خون

تسکین دل درد

درمان سینوزیت و سرماخوردگی

کمک به افسردگی و نشاط آور

ضد تومور، ضد سرطان به دلیل داشتن  ترکیبات لیمونن و میرسن

درمان مشکلات جنسی مانند نعوظ، سرد مزاجی و کاهش میل جنسی

بهبود مشکلات کلیه

کمک به کاهش وزن

درمان اختلالات مفاصل و بیماری‌های مفصلی مانند نقرس و آرتریت روماتویید

تقویت فولیکول‌های مو ، کمک به رشد و درخشندگی موها

درمان سوء هاضمه، معده درد و زخم معده، رفع یبوست و اسهال و مشکلات روده ای

درمان کبد چرب

معایب مصرف زیاد بهارنارنج

استفاده زیاد از بهار نارنج، باعث افزایش فشارخون و ضربان قلب می‌شود، افراد دچار بیماری قلبی، باید از استفاده بیش از حد آن پرهیز کنند.

بهار نارنج در دوران بارداری و شیردهی بایستی با نظر پزشک مصرف شود.

 

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *