Areca (نام علمی)
Areca catechu (نام علمی)
Arequier (فرانسوی)
सुपारी (هندی)
槟榔 (چینی)
Areca palm (انگلیسی)
اسامی: فوفل، پوپل، فوفلا، سپاری، کوپل، اورسيسمون، ضيموطوس، کوتل، اطموط، اطبوط، اطماط، تانبول، تنبول، بوبل، پپل، فوفل کاتچو، نخل آرِکا، نخل هندی، کوثل، پوفل، فاطویل
مشخصات گیاه:
فوفل یکی از ۵۰ گونه تیره نخل است که در مناطق استوایی میروید. بومی جمهوری خلق چین و هند تا مجمعالجزایر مالایی و جزایر سلیمان است.
درخت فوفل با ارتفاعی به طول ۲۵ متر، تنه ی باریک و بلند است که شاخه و برگ های این درخت در انتهای آن رشد میکنند. دارای برگ های سبز رنگ پهن و بزرگ هستند و به صورت گروهی و جمعی در انتهای درخت و بر روی شاخه ها رشد میکنند.
میوه فوفل به اندازه یک تخممرغ است، هنگامی که نارس است، رنگ پوست خارجی آن سفید و پس از رسیدن، رنگ آن زرد مایل به نارنجی میشود.
داخل میوه فوفل یک عدد دانه بیضی شکل به طول حدود ۲ سانتیمتر، قرار دارد که رنگ غشای آن قهوهای بوده، طعم دانه تلخ، قابض و بویی شبیه پنیر دارد. از میوه آن ماده کاشو به دست می آید. کاشو ماده قابض مقوی معده و محرک است که از چوب یک نوع آکاسیا گرفته می شود.
از دانه درخت فوفل مخلوط با اجزای دیگر برای تهیه ماستیک یا سقزی به نام بتل استفاده می شود. بتل ماده است که جویدن آن باعث ازدیاد ترشح بزاق میشود.
از چوب این گیاه، در صنعت نجاری، از الیاف پوست آن برای نساجی استفاده میکنند. موارد استفادهی آن در هنرخاتم کاری و نیز ساخت اوره یا نقوش مثلث از دیرباز رواج داشته است. همچنین از این چوب در ابعاد ریز و میکروسکوپی برای ساخت آلات موسیقی مانند سنتور بهره می برده اند.
طبع این گیاه، سرد و خشک است.
خواص فوفل:
- ملین، قابض، مدر و مقوی
- قاعدهآور
- تسکین دردهای گرم و درد پهلو
- کاهش ترشح عرق
- تقویت معده، بهبود هاضمه، رفع اسهال
- ضد مالاریا و تبهای نوبهای
- ضد سرفه، باکتری، قارچ و انگل
- کوچککننده مردمک چشم
- تقویت اعصاب
- رفع ناراحتیهای ناشی از اختلال در سیستم ترشح ادرار
- رفع بوی بد دهان، سستی و بیحسی زبان و دهان
- رفع جوشها و بیماریهای گرم دهان
- تقویت دندانها، لثه و رفع خونریزی لثه
- رفع کِرمهای بدن
عوارض فوفل:
- برای اشخاصی که سنگ کلیه و مثانه دارند، مضر است.
- اگر دانه نارس آن خورده شود، باعث ایجاد سرگیجه و خفقان میشود. در چنین شرایطی باید آب سرد خورد و از راه دهان در گوشها هوا دمید.
- فوفل اعتیاد آور بوده و زیادهروی در مصرف آن باعث افزایش احتمال ابتلا به سرطانهای دهان می شود.
- باعث خشکی سینه میشود و باید با کتیرا مصرف شود.
- مصرف آن در دوران بارداری و شیردهی ممنوع است.