Amygdalus scoparia (نام علمی)
毛杏仁 (چینی)
اسامی: صمغ فارسی، صمغ شیرازی، صمغ زدو، صمغ برشته، صمغ درخت بادام کوهی، انگوم، جدو، ازدو و صمغ قراصیا
مشخصات:
صمغ برشته، صمغ تراوش شدهای است که به طور طبیعی از تنه و شاخههای درخت بادام کوهی تراوش میشود. به رنگهای سفيد، زرد و قرمز ديده میشود و بر همین اساس درجهبندی میگردد. این صمغ مانند ساير صمغها، هنگام حل شدن در آب، محلولهایی چسبنده و ويسكوز توليد میكند.
صمغ فارسی يک هيدروكلوئيد غير نشاستهای با ماهیت پلیساکاریدی اسیدی است که قسمت اعظم پیکره اصلی آن متشکل از واحد قندی گالاکتوز همراه با مقدار کمتری آرابینوز (به نسبت تقریبی ۱:۲) است.
تفاوت صمغ فارسی(صمغ برشته) و صمغ عربی:
- این صمغ در غلظتهای پایین نیز محلولهایی چسبنده و ویسکوز تولید میکند.
- محلولهای صمغ فارسی ویسکوزیته بسیار بالاتری از محلولهای صمغ عربی ایجاد میکنند.
- قوام حاصل از این صمغ از کتیرا نیز بیشتر است.
خواص صمغ برشته:
- ضد انگل
- تسکین درد دندان
- اشتهاآور
- ضد سرفه
- رفع ورم مفاصل
- حالت دهنده مو
- استفاده در صنایع داروسازی، غذایی، صنعتی، رنگسازی و نساجی
- امولسیونکننده و سوسپانسیونکننده در داروسازی
- عایق کردن سطح لنج ها و قایق ها
- تولید خوراک دام