Ocimum basilicum (نام علمی)
Basil (انگلیسی)
ओसीमम बेसिलिकम (هندی)
罗勒 (چینی)
オシマム・バシカム (ژاپنی)
StaraOcimum basilicum (علمی)
Ocimum minimum (علمی)
Ocimum gratissimum (علمی)
اسامی: ریحان، شاهِسپَرَم، شاهسپرغم، نازبو، حماحم، حبق بستانی، حبق نبطی، شاهسفرم، ریحان بوته ای تند، ريحان صعتری، ريحان سليمان، ریحان السليمان، ریحان آفریقایی، ریحان میخکی
مشخصات گیاه:
ریحان گیاهی یکساله با برگهای معطر است که در دو نوع سبز و بنفش رنگ و در ۳۵ نوع متفاوت، وجود دارد. بومی مناطق گرمسیری از آفریقای مرکزی تا جنوب شرقی آسیا است. دارای ساقه چهارگوش با برگهای روبرو به هم(متقابل) است. ارتفاع ساقه ریحان حدودا ۳۰ تا ۵۰ سانتیمتر و در بعضی واریتهها تا یک متر میرسد. گلآذین سنبله با گلهای سفید در بالای ساقه رشد میکند.
شباهت بذر ریحان با دانه چیا و تخم شربتی، لعابدار شدن هر سه است (دارای موسیلاژ است). اما خواص این سه دانه با یکدیگر فرق اساسی دارد.
بذرریحان را میتوان به صورت شربت و یا دمنوش استفاده کرد. برگهای گیاه به صورت خام و یا خشک شده استفاده میشود.
خواص بذر ریحان:
ضدپیری و بهبود زخمهای پوستی
رفع اگزما و پسوریازیس
تقویت و رشد مو
ضدعفونی کننده و ضد التهاب
بهبود سرماخوردگی و آسم و بیماریهای تنفسی
کاهش کلسترول و فشار خون و پیشگیری از حملات قلبی
تقویت استخوان ها و مفاصل
افزایش سیستم ایمنی بدن
تنظیم قند خون
پیشگیری از سرطان
کمک به کاهش وزن
رفع مشکلات گوارشی و بهبود عملکرد معده
سمزدا و ادرارآور
کاهش دمای بدن
تقویت بینایی
آرامش بخش، تسکین افسردگی، اضطراب، خستگی، میگرن و استرس
پیشگیری از آلزایمر
خواص ریحان:
حفاظت از گلبولهای سفید و تقویت عملکرد سیستم ایمنی
ضد التهاب
پیشگیری از سرطان
ضد باکتری و ویروس
مبارزه با استرس و رفع اختلالات روانی یا بیماریهای مربوط به خلق و خو
تقویت قلب و عروق
ضدپیری و جوانسازی پوست و تقویت مو
بهبود مشکلات خواب
بهبود عملکرد کبد و سمزدا
تقویت میلجنسی
عوارض ریحان:
- مصرف بی رویه و طولانیمدت تخم ریحان به دلیل داشتن ترکیبات سرطان زایی توصیه نمیشود.
- مصرف بیش از حد آن باعث کاهش سطح فشارخون و قندخون شده، استفاده از آن به افراد دیابتی، مبتلایان به فشار خون پایین و زنان باردار بدون مشورت پزشک، توصیه نمی شود.
- افرادی که از رقیق کنندههای خون استفاده میکنند باید قبل از افزایش مصرف آن با پزشک خود مشورت کند.