Vicia faba (علمی)
Broad bean (علمی)
बाकला (هندی)
そら豆 (ژاپنی)
蚕豆 (چینی)
اسامی دیگر: باقلا، باقلی، باقالی، باقله یا باقالا، باکله، پخله، لوبیای شاخهای
مشخصات گیاه
باقالا گیاهی یکساله و علفی است که ارتفاع آن تا ۸۰ سانتیمتر میرسد. برگهای تخم مرغی شکل آن متناوب و مرکب، گلهای آن درشت و سفید با لکههایی به رنگ سیاه و یا بنفش است. به میوه و دانه آن نیز باقالا گفته میشود که دارای غلافی پوشیده از کرک به طول تقریبا ۱۲ سانتیمتر است و در هر غلاف تعدادی دانه قرار دارد.
این گیاه یکی از گیاهان محبوب در میان مردم آسیا نشین و شمال آفریقا است که در صنایع غذایی زیاد استفاده میکنند. دانههای این گیاه به صورت نارس چیده و به شکل آب پز یا به طور کامل پخته میشود.
فصل برداشت آن در مناطق سردسیری و شمالی کشور، فصل خنک به خصوص بهار و در در پاییز و زمستان در بعضی مناطق گرمسیری مانند خوزستان
فواید گیاه باقالا:
مادهای که از گیاه باقلا به دست میآید، میتواند برای تعیین گروه خونی افراد استفاده شود.
باقالای تازه دارای طبع سرد و تر و باقالای خشک دارای طبع سرد و خشک است. گل آن طبع گرم دارد. ارزش غذایی باقالای خشک شده نیز بیشتر از باقالای تازه اما ویتامین C باقالای تازه بیشتر است.
خواص باقالا:
- پیشگیری از پوکی استخوان
- رفع کمخونی
- کنترل فشارخون
- تقویتکننده قوای جنسی
- تقویت بینایی
- تقویت بهره هوشی
- رفع خستگیهای جسمی، فکری و رفع ضعف اعصاب
- درمان رماتیسم، درد مفاصل و سیاتیک
- کاهش ورم پروستات
- افزایش نیرو و انرژی بدن
- رفع گرفتگی صدا و پاکسازی ریه
- تنظیم سطح قند خون
- بهبود دستگاه گوارش
- تسکین و درمان زخم معده
- رفع حالت تهوع و استفراغ
- شادابی پوست
خواص گل باقالا و دمنوش آن:
- ضدتشنج
- ادرارآور
- کمک به دفع سنگ کلیه
- رفع قولنجها و دردهای کلیوی
- بهبود میگرن، رماتیسم، نقرس و درد مفاصل
مضرات این گیاه:
- مصرف باقالا برای افراد مبتلا به بیماری فاویسم میتواند منجر به مرگ شود.
- مصرف آن در زمان بارداری و شیردهی ممنوع است و با مشورت پزشک انجام شود.
- با مصرف زیاد آن به دلیل کمبود ویتامین B۶ در آن، افراد به افسردگی مبتلا میشوند.
- مصرف باقالا همراه با ماست باعث دلپیچه میشود.
- زیادهروی در مصرف باقالای تازه باعث ایجاد تاول در دهان میشود.
- مصرف آن در شب باعث ایجاد بیخوابی میشود.
- افراط در مصرف باقلا میتواند باعث نفخ یا سنگینی معده شود.
- بتلایان به کلسترول خون بالا، تصلبشرایین، فشار خون بالا، اسیداوریک بالا، افسردگی، نفخ، دلدرد، سنگ اورات، خارش پوستی و صرع نباید در خوردن باقالا زیادهروی کنند.