Heracleum persicum (علمی)
हेराक्लियम पर्सिकम (هندی)
Persian Hogweed
golpar
اسامی: انجدان خوشبو، انگدان خوشبو، انجدان ابیض، انجدان طیب، حلتیت طبیب، حلتیت سفید، اسفندلیون، گلپر، علف پارسی، هراکلیوم پرسیکوم، کرسم، کرسو، کولیک
مشخصات گیاه
گلپرگیاهی علفی، دوساله و گلدار به ارتفاع 1.5 تا 2 متر است که دارای دانههای بسیار نازکی با طعمی تند و معطر است که از آن در صنایع غذایی و دارویی استفاده می کنند. برگهای این گیاه با چاکهای عمیقی به شکل پنجه ی غاز است که این چاکها برگ را به چند نیمهبرگ تقسیم میکند و هر نیمه برگ نوکتیز و دندانهدار است.ساقه آن ضخیم، توخالی، و پوشیده با کرکهای زبر است که پس از برش عرضی، شیره سفید رنگی در دیواره آن ظاهر میشود. در صورت تماس شیره با پوست دست، باعث سرخ شدن و زخم شدن پوست و تاول زدن آن میشود. میوه آن به رنگ سبز تیره با شکل تخم مرغی کشیده، کمی ضخیم و معطر به طول ۲٫۵ تا ۵ سانتیمتر است. برگهای بیضوی گلپر در بخش زیرین، پوشیده از کرکهای کوچک و پرتراکم است.
گلهای گیاه گلپر، دارای یک جام گلبرگ سفید پنج پر هستند که دارای عرض ۲.۵ سانتیمتر است. این گیاه از مردادماه تا مهرماه شکوفه میدهد. پس از گردهافشانی، گلها به میوههای بیضیشکل پهن تبدیل میشوند که بزرگتر از ۸ میلیمتر نیستند و حاوی تخمهای فراوان میباشند.
گلهای آن سفید، جمع شده به صورت چتری در انتهای ساقههای گلدهنده در قسمت بالای گیاه ظاهر میشود. همهٔ گونههای این گیاه، معطر هستند. این گیاه بهصورت وحشی در نواحی کوهستانی مرطوب، بهصورت گسترده رشد میکند.
تخم گلپر بهعنوان طعمدهنده و چاشنی در انواع غذاها، ترشی ها و سس ها استفاده می شود. غلاف نازک حاوی تخم با عطر کمی تلخ و متمایزی است که به دو صورت پودر و خشک شده استفاده می شود.
خواص گلپر
- ضد تشنج
- منبع آنتی اکسیدان
- ضد درد و ضدالتهاب،رفع اسپاسم و گرفتگیها
- ضد نفخ، رفع اختلالات معده و روده و سیستم گوارش
- آرامش بخش،
- تقویت حافظه
- شیرافزا، رفع اختلالات قاعدگی و یائسگی
مضرات گلپر
- باعث ایجاد حساسیت یا آلرژی در بعضی افراد می شود.
- برای زنان باردار مضر بوده، باعث سقط جنین می شود.
- استفاده زیاد از گرد گلپر، باعث ایجاد تپش قلب میشود.
- مصرف زیاد آن، باعث به هم ریختگی چرخه قاعدگی زنان می شود.
- مصرف زیاد باعث فشار خون بالا و افزایش ضربان قلب می شود.