سلامتی و شادابی انسان در گرو تغذیه سالم و رعایت بهداشت است. اصول بهداشت و تغذیه به مواردی اشاره دارد که به تامین مواد مغذی مورد نیاز بدن برای حفظ سلامت و عملکرد صحیح آن کمک میکند و از بروز بیماریها و عفونتها پیشگیری میکند.
موارد اصول بهداشت و تغذیه عبارتند از:
روغن ها:
تقریبا تمام روغنهای تبلیغاتی و مخصوص سرخ کردنی، دارای طبع سرد هستند و برای بدن، پوست و مو مضر میباشند. علامت سردبودن آنها این است که اگر روی کاشی یا دیوار، مقداری روغن باشد با مایع ظرفشویی هم به سختی پاک میشوند. برعکس آن روغن های گرم مانند روغن دنبه، کنجد، زیتون و پیه گاو با آب گرم خالی به راحتی پاک میشوند.
این روغنهای صنعتی تبلیغاتی سرد، به علت سردی، در بدن رسوب میکنند و باعث انواع بیماریهای چربی خون و… میشوند؛ زیرا به راحتی جذب بدن نمیشوند و به راحتی نیز از بدن دفع نمیشوند.
روغن ارده کنجد
خواص: پیشگیری از سرطان، حفظ سلامت قلب و عروق، کمک به رشد طبیعی بدن، سلامت اعصاب، شادابی و جوانسازی پوست و بافتهای بدن، رفع ریزش مو، بهبود نوسانات خلقی، رفع راشهای پوستی و آکنه، بهبود عفونت، ترمیم زخم، رفع مشکلات کبدی و کلیوی، کاهش کلسترول و فشارخون، بهبود دیابت، پیشگیری از پوکی استخوان، سلامت دندان و لثه،
روغن کنجد
خواص: کاهش کلسترول خون، سلامت سیستم تنفسی و قلب و عروقی، پیشگیری از سرطان، پیشگیری از پوکی استخوان و میگرن، کاهش فشارخون، رفع بیحالی، خستگی و بیخوابی، افزایش انرژی، نشاط و گردش خون، کاهش درد سیاتیک، درد قاعدگی، درد پشت و درد مفاصل، آرامشبخش، رفع یبوست، تسکین درد دندان و بیماریهای لثه، درمان تاریدید، سرگیجه و سردرد، درمان خشکی بینی، رفع مشکلات روده
روغن زیتون بدون بو
خواص: کاهش بیماریهای قلبیو عروقی، حفظ سلامت پوست، ضد سرطان، ضد التهابی قوی، ضد التهابی قوی، کاهش دیابت نوع 2، تقویت سیستمایمنی بدن، کاهش بیماریهای مغزی، درمان جوش و آکنه، درمان افسردگی، تقویت حافظه، رفع مشکلات گوارشی، تقویت موها، رفع چینوچروک، کمک به کاهشوزن و لاغری
روغن زیتون با بو
خواص: کاهش بیماریهای قلبیو عروقی، حفظ سلامت پوست، ضد سرطان، ضد التهابی قوی، ضد التهابی قوی، کاهش دیابت نوع 2، تقویت سیستمایمنی بدن، کاهش بیماریهای مغزی، درمان جوش و آکنه، درمان افسردگی، تقویت حافظه، رفع مشکلات گوارشی، تقویت موها، رفع چینوچروک، کمک به کاهشوزن و لاغری
جوشاندن آب قبل از مصرف:
آب جوشیده سرد شده، به علت سبکشدن، باعث تسریع سوختوساز، تغذیه و مکانیسم متابولیسم در سراسر بدن مخصوصا در پوست مویسر میشود و به همین علت، زودتر جذب و زودتر دفع میشود و باعث پفکردن چاقی دروغین نمیشود. جوشاندن آب، باعث زیبایی پوست و بدن، نشاط عضلات و ازبینرفتن طیف وسیعی از بیماریها میشود.
استفاده از نمک دریا و سنگ نمک:
از نمکهای رایج در بازار استفاده نکنید! زیرا طبع نمکها عموما به علت کاتالیز و تصفیهکردن، رو به سردی است. روی بعضی از نمکها در بازار، کلمه “کلرید سدیم” درج شده است در حالی که ما میدانیم نمک طعام، کلرید سدیم نیست بلکه حاوی منیزیم، کلسیم، پتاسیم، ید، منگنز، و روی(zink) است. حتی زنان باردار، افراد دارای فشارخون بالا، افراد دیابتی و بیماران قلبی نیز میتوانند نمک دریا را بهراحتی و بدون هیچ مشکلی مصرف کنند.
منظور از نمک دریا، نمک طبیعی دریاچه است. بعضی معادن، چشمهها، رودخانهها و دریاها نیز حاوی نمک طبیعی طعام هستند، یعنی همان نمکی که در احادیث متعدد، استفاده از آن سفارش شده است و مورد نیاز بدن بوده و در طول قرنها مردم استفاده میکردند و برای همدیگر هدیه میبردند.
رسول خدا(ص) میفرمایند: قبل و بعد از غذا، کمی نمک میل کنید و در روایت چنین آمده است: اِنّ فی الملح شفاء من سبعین داء؛یعنی همانا نمک، باعث شفای هفتاد نوع بیماری است که منظور همین نمکهای طبیعی است نه نمکهای تصفیه شده موجود در بازار. باید دقت داشت هنگام خرید فقط نباید نام نمک، نمک دریا باشد بلکه نمک باید از دریا، فرآوری شده باشد؛ یا اینکه میتوانید سنگهای نمک موجود در بازار را فراهم کرده، خرد کنید، سپس در آب حل کنید، آب را حرارت دهید تا تبخیر شود، نمک باقی مانده سفید رنگ، همان نمک خوراکی است.
ظروف مورد استفاده:
ظروف آلومینیومی، باعث کمخونی میشود و ظروف تفلون، نیز بهشدت برای بدن مضر هستند.
بهترین ظروف غذا بهترتیب: ظروف برنجی، مسی قلع اندود، روی، چدنی و شیشه ای هستند.
فلسفه این عمل این است که وقتی ما غذایی را در ظروف، بار میگذاریم، بر اثر حرارت، موادی که ظروف از آن ساخته شدهاند، در غذا آزاد میشوند. حال اگر ظروف تفلون یا آلومینیوم باشند مضرات شدید گقته شده در بالا را دارند، اما اگر ظروف برنجی باشند، روی و مس و اگر ظروف مسی باشند، مس آزاد میشود. ظروف چدنی نیز در غذا، آهن، آزاد میکنند.
لازم به ذکر است علت بسیاری از ناباروریها، ضعفها و خستگیها، کندذهنیها، ریزشموها و… به علت کمبود روی، مس و آهن در بدن است.
عرق آهن و آب آهن تاب:
عرق آهن به آبی اطلاق میشود که سرشار از آهن است. برای تهیه عرق آهن، به دفعات، آهن گداخته شده در کوره را داخل آب سالم فرو کنید. با این کار آب، طعم آهن به خود می گیرد و رنگ آن نیز تیره میشود.
عرق آهن برای افرادی که دارای کم خونی یا فقر آهن شدید هستند، توصیه میشود و آنان میتوانند به عنوان جایگزین آب نوشیدنی، تا زمان رفع فقر آهن از عرق آهن استفاده نمایند. عرق آهن، مضرات قرص آهن را ندارد. این آب برای کودکان نیز قابل استفاده است و مضرات قطره آهن را نیز ندارد. نکته قابل توجه اینکه در بعضی از شهرستان ها، توسط آهنگران به سفارش عطاریها، عرق آهن تهیه میشود.
تذکر:
برای گداختهشدن آهن، استفاده از شعله مستقیم گاز که حاوی سم است بههیچوجه توصیه نمیشود. این کار باعث جذب سموم در آهن و ورود آنها به داخل آب میشود. بناباین آهن حتما باید در کوره تحت حرارت قرار گیرد.
آب آهن تاب:
آب آهن تاب به آبی اطلاق میشود که حاوی مقداری آهن باشد. برای تهیه این آب می توانید مقداری آب سالم را در حالی که یک کفگیر حسوم یا یک عدد نعل اسب(یا یک تکه فلز آهن کوره رفته) در ظرف آب قرار داده شده است، بجوشانید. با این کار با توجه به اینکه نسبت به عرق آهن، مقدار کمی یون آهن در آب آزاد میشود، آب طعم آهن به خود نمیگیرد و رنگ آن نیز تغییر نمیکند.
با توجه به شایع بودن فقر آهن در جامعه کنونی، توصیه میشود برای مصرف روزانه آب آشامیدنی، همیشه یا در بعضی مواقع، از آب آهن تاب استفاده کنید.
این آب برای کودکان نیز قابل استفاده است و زمانی که کودک به فقر آهن شدید دچار نباشد، نیاز آهن کودکان را تامین میکند و مضرات قطره آهن را ندارد.
تذکرات کلی
- توصیه میشود حتماً خانمهای باردار و کودکان، به جای استفاده از قرص یا قطره آهن، از آب آهن تاب یا عرق آهن، استفاده نمایند.
- برای جوشاندن آب، حتماً از ظروف مورد تایید مانند ظروف مسی یا برنجی استفاده کنید.
با توجه به اینکه برنج، آلیاژی از مس و روی(Zn+Cu) است، با جوشاندن آب در ظروف برنجی، یونهای مس و روی که بدن به آنها به مقدار زیادی نیاز دارد، در آب آزاد میشوند. لازم به ذکر است فلز روی با آلیاژ روئی متفاوت است. فلز روی به زینک(zink) مشهور است و ظروف روئی که در قدیم وجود داشته است، آلیاژی از مس و قلع(Sn+Cu) است که در حال حاضر تولید نمیشود، پس تمام ظروفی که به نام روحی یا روئی در بازار وجود دارند از جنس آلومینیوم هستند که بسیار مضر هستند.
بهترین ظرف برای جوشاندن آب، سماور یا کتریهای برنجی است.
- در تهیه ظروف و روغن و… حتما وضعیت اقتصادی و مالی خانواده لحاظ شود تا فشاری به روان خانواده وارد نشود.
نکته ای برای جوان ماندن در سنین بالا
نکته ای از ابن سینا
شیخ بزرگوار ابن سینا در کتاب قانون میفرماید:
یخ را در آب حل نکنید و نخورید که به اعصاب و مزاج، سخت آسیب میرساند و اگر در هنگام جوانی، طبیعت بدن با او دفاع کند، بالاخره پس از بالاآمدن سن، آن یخ کار خودش را میکند و دست بردار نیست و چون بخواهید آب سرد بنوشید، آب را در جوار یخ، سرد کنید، یعنی آب و یخ در تماس مستقیم نباشند.
سه اصل پیشگیری از بیماری ها
- تا زمانی که گرسنه نشدهاید، بر سر سفره ننشینید.
- کمی قبل از سیرشدن، دست از غذا، بکشید.
- شبها قبل از خواب، حتما اجابت مزاج انجام شود.
تعداد وعده های غذایی مناسب برای بدن انسان چقدر است؟
دو وعده در روز، یا سه وعده در دو روز باید وعده غذایی کافی است.
مصرف مایعات قبل و بعد از غذا چگونه است؟
نیم ساعت قبل از غذا و یک و نیم ساعت بعد از غذا میتوان از مایعات استفاده کرد.
مصرف انواع گوشت از اصول بهداشت و تغذیه در طب سنتی و اسلامی
گوشت گاو، گوشت مرغ(از لحاظ معنوی و طبی) و گوشت گوسفند، مصرف شود.
غذاهای ممنوعه و مضر برای سلامتی انسان
کلیه غذاهای صنعتی، کنسرو، چیپس، پفک، آدامس، نوشابهها(گازدار، شکر، افزودنی، رژیمی)، سوسیس و کالباس ها، چای، شکر، قند کارخانه ای
مضرات شیر و لبنیات صنعتی چیست؟
مضرات آن عبارتند از: سردی طبع بدن، مقدار چربی کم، عدم جذب کلسیم
مضرات چای سیاه چیست؟
- چای دارای طبع سرد و مقادیر زیادی تانن(عطر و طعم گس و رنگ موجود در چای را تانن گویند) است، باعث تحریک مغز و قلب میشود. مدر شدید است.
روش صحیح و اصولی حمام کردن
مواردی که برای استحمام باید رعایت شوند عبارتند از:
- سرما و گرمای آب ناگهانی نباشد.
- از طرف دست و پا، چند مشت آب بر روی سر با ذکر بسم اللّه ریخته شود.
- استحمام به صورت نشسته باشد.
- موها در حمام شانه نشود.
- توقف زیاد نباشد و مدت حمام کردن کوتاه باشد.
- با شکم پر و شکم گرسنه، حمام انجام نشود.
- قبل از بیرون آمدن، دست و پا از مچ به پایین با آب سرد شسته شود.
- مصرف نوره در حمام توصیه میشود و مفید است.
- استفاده از کیسه پشمی و روشور باعث رفع میکروب ها و لطافت پوست میشود.
از چه صابونی برای پوست استفاده کنیم؟
از صابون قهوه ای، زیتون رشت و صابون های سنتی استفاده شود.
مضرات ادکلن ها برای سلامتی چیست؟
- دارای طبع سرد هستند.
- عدم اعتماد به مواد متشکله موجود در ادکلانها
- بعضی از ادکلنها محرک شهوت و بعضی باعث ضعف جنسی و عقیمی میشوند.
- باعث ضعف حافظه میشوند.
مضرات مواد آرایشی برای سلامتی و بدن
- پیری زودرس پوست
- کمک به ایجاد سرطانهای پوستی، اگزما، جوش ها و…
ماسک ها و روش های طبیعی برای زیبایی و شفافیت پوست
موارد زیر برای شادابی و روشنی پوست توصیه میشود:
- استفاده از مخلوط آبلیمویطبیعی و روغن زیتون، عسل، پوست طالبی، پوست خیار، ماست و سدر
- انجام بادکش، حجامت عام و تحت الذقن (حجامت زیر چانه)، زالو درمانی
مضرات رنگ موهای شیمیایی چیست؟
سردرد، ضعف پیازچه و سفیدی زودرس مو، ریزش مو، اگزما، آسیب به مغز از عوارض استفاده از رنگ های شیمیایی بر روی مو است.
بهترین تقویت کننده مو زنانه و مردانه در طب سنتی
بهترین روش خانگی برای تقویت مو استفاده از روغن بادام تلخ بهمنظور رویش موی سر و ابرو است و روی موی سر بانوان، خیلی خوب جواب میدهد.
روش استفاده از تقویت کننده مو:
به مدت چهل شب روغن بادام تلخ به موها مالیده شود.
رنگ کردن موها به طور طبیعی در طب سنتی
بهترین روش ساخت رنگ مو طبیعی و گیاهی در خانه استفاده از حنا همراه با سیاهدانه است، که رنگ مو را به سیاهی میبرد.
روش قطعی و مطمین گیاهی برای سیاه شدن مو
مقدار 5 گرم حنا و 20 گرم وسمه را با آب سماق و آب انار ترش، مخلوط کرده و ترکیب بهدستآمده را روی موها قرار داده، سپس با آب برگ انبه، شستشو دهید.
راهکار طلایی شدن موها یا کمرنگ شدن موهای مشکی
- موها را با آب اکسیژنه بشویید.
- مرصاف و شوره را به مقدار مساوی با آب گرم خمیر کرده و به موها بمالید، پس از یک شبانه روز(24 ساعت) ماندن بر موها، موها را بشویید.
ترفند خرمایی شدن رنگ مو در خانه
صمغ درخت کاج را با حنا، کمی سرکه، زعفران ساييده شده و زاج مخلوط کرده، ترکیب به دست آمده را بر روی موها بمالید و پس از مدتی موها را شستشو دهید.
برای بهدستآوردن صمغ کاج، می توانید از جوشانده پوست درخت کاج کوبیده شده استفاده کنید.
قرمز شدن رنگ مو
- مقداری سعد كوفى و كندر را نرم ساييده و با مقداری آب جوشانده تا كمى آب باقى بماند. سپس این ترکیب را روی موها بماليد و پس از مدتى سر را بشوييد.
- مقدار 20 گرم شوره، 10 گرم مرمکی، 10 گرم باقلای مصری را بسایید، با آب خاکستر چوب گل رز و یا با آب جوشانده کندر، مخلوط کرده، روی موها بمالید و پس از مدتى بشوييد.
ترفند طلایی برای دیر سفید شدن مو و سیاه ماندن آن
- اگر می خواهید موهایتان دیرتر سفید شود یا اگر سفید شده، سیاه شود، روغن سیاهدانه اصل و درجه یک را یک یا دوبار در هفته، قبل از حمام، به موهای سر بمالید و پس از چند ساعت در حمام شستشو دهید.
- هلیله سیاه را با گلاب، خمیر کرده و مانند نخود درست میکنیم، این ترکیب را در آرد گندم گذاشته تا خشک شود. هر شب دو الی سه عدد از این خمیر را بخورید. این کار را به صورت مداوم انجام دهید تا نتیجه حاصل شود.
با رعایت اصول بهداشت و تغذیه میتوان به سلامتی و شادابی دست یافت و از بروز بیماریها پیشگیری کرد.
برای بررسی بیشتر مواردی که در این مقاله ذکر شده میتوانید از بخش زیر استفاده کنید.
برگ انبه
برگ انبه(Mangifera leaf) اصل با ضمانت بهترین کیفیت و قیمت، خرید اینترنتی در فروشگاه تخصصی گیاهان دارویی اطریفل
Mangifera (نام علمی)
Mango leaf (انگلیسی)
आम का पत्ता (هندی)
芒果叶 (چینی)
マンゴーの葉 (ژاپنی)
اسامی: برگ انبه خشک، برگ درخت انبه
خواص: درمان دیابت، کاهش فشار خون بالا، درمان اسهال خونی، رفع زگیل، قطع خونریزی زخمها، کاهش اضطراب و استرس، رفع سنگ کلیه و سنگصفرا
کهربا
خواص: آرامبخش، تنظیم عملکرد تیروئید، درمان شوره سر، پیشگیری از ریزش مو، درمان سرماخوردگی، بهبود سرفه، تقویت معده، رفع درد معده، درمان سردرد، درمان بزاق خونی، استفراغ و خفگی، درمان نقرس، رفع بیحسی بدن، درمان صرع، سیاه سرفه، بهبود بیماری رحم و خونریزی بواسیر
هلیله سیاه
خواص: تقویت حواس، تقویت بینایی، بهبود وسواس و مالیخولیا، بهبود فلج، پیشگیری از سفیدشدن مو، درمان عفونتهای گوارشی، رفع سوءهاضمه، تقویت حافظه، رفع بواسیر، قولنج، یبوست، بهبود آسم، رفع سیاهی دور چشم، کمک به لاغری و کاهشوزن، تقویت معده،
پودر زاج سفید
اسامی: زاج سفید، زاجسفید، آلمینیوم سولفات، سولفات آلومینیوم، زاغ، زاک، زاج، آلوم، زمج، زی سفید(ترکی)، شیب سفید(ارمنی)، زمه سفید(مشهدی)، خلل القیس(یونانی)، پهتکری(هندی)، شب(عربی)
خواص: ضد عفونت، آنتی باکتریال و ضد میکروب، رفع مشکلات پوستی، بند آوردن خونریزی بینی، تحریک استفراغ در صورت مصرف سم، رفع آفت دهان، کاهش گرفتگی عضلات، رفع ترک پا(ضماد)، کاهش چینوچروک پوست، رفع بوی عرق بدن، درمان جوش، رفع شپش
برگ حنا
خواص: درمان سنگهای کلیوی، درمان زردی، بهبود زخم، جلوگیری از التهاب پوست، ضدالتهاب، ضدعفونی کننده، رنگآمیزی پوست، مو و ناخنها، ضدقارچ، کلاژنساز پوست، تسکین دردهای روماتیسمی، تسکین سردرد، تقویت مو، درمان بیماریهای پوستی
زاج سفید
اسامی: زاج سفید، زاجسفید، آلمینیوم سولفات، سولفات آلومینیوم، زاغ، زاک، زاج، آلوم، زمج، زی سفید(ترکی)، شیب سفید(ارمنی)، زمه سفید(مشهدی)، خلل القیس(یونانی)، پهتکری(هندی)، شب(عربی)
خواص: ضد عفونت، آنتی باکتریال و ضد میکروب، رفع مشکلات پوستی، بند آوردن خونریزی بینی، تحریک استفراغ در صورت مصرف سم، رفع آفت دهان، کاهش گرفتگی عضلات، رفع ترک پا(ضماد)، کاهش چینوچروک پوست، رفع بوی عرق بدن، درمان جوش، رفع شپش
سماق درشت
خواص: رفع مشکلات تنفسی، کاهش سطح قندخون، تسکین بیماری قلبی، کاهش پوکی استخوان، رفع گرفتگیهای عضلانی، تقویت سیستم ایمنی بدن، کاهش سطح کلسترول خون و فشارخون، بهبود آرتروز و درماتیت، ضدباکتری و ضد ویروس، رفع خونریزی ادرار، رفع عفونتهای دهان، دندان و تقویت و استحکام لثهها
سعد کوفی
خواص: تقویت معده و رفع زخم معده، ضد نفخ، قاعده آور، افزایش دهنده میل جنسی، درمان اختلالات کبدی، آرامش بخش، تسکین دهنده سر درد، سرگیجه و میگرن، درمان روماتیسم، تقویت حافظه، رفع موهای زائد بدن، درمان سرماخوردگی و سرفه، رفع بوی بد دهان، تقویت دندان و لثهها، رفع مشکلات رحمی
سعد کوفی را از کجا تهیه کنیم؟