Cinnamomum cassia Blume(نام علمي)
Cinnamomum verum (علمی)
肉桂(چینی)
シナモンカシアブルーメ(ژاپنی)
दालचीनी(هندی)
اسامی دیگر: سليخه، دارچين چين، دارچین چینی، دارچین سیلان، درخت دارچین
دارچین درختی همیشه سبز به ارتفاع 5 الی 7 متر است که بومی سریلانکا و جنوب هند است و از تمام قسمتهای آن بویی مطبوع استشمام میشود. با آب و هوای گرم و مرطوب بیشتر سازگار است. بهترین نوع دارچین، دارچین سیلانی است. دارای گل های منظم و به رنگ سفید مایل به زرد است که در فاصله ماههای بهمن تا اوایل فروردین ظاهر میشود. برگ ها به شکل تخم مرغ بوده و به طول ۷ تا ۱۸ سانتی متر هستند. میوه آن بنفش رنگ بوده و یک بذر در درون خود دارد. پوست این درخت که به رنگ قهوه ای است را دارچین می گویند و به عنوان ادویه و چاشنی خوشبو در صنایع غذایی و همچنین صنایع دارویی استفاده می شود. پس از گذشت دوسال از کاشت درخت، آن را از نزدیک زمین قطع می کنند و در سال آینده شاخههایی را که از کناره ی تنه اصلی رشد کرده، بریده و پوسته آن را خارج کرده و بلافاصله خشک می کنند و سپس به قطعات ریز می برند و فروخته می شود.
در صنایع آرایشی و بهداشتی، تولید انواع سس ها، طعم دار کردن گوشت و … نیز از دارچین استفاده می شود.
انواع مهم دارچین :
Cinnamomum verum: دارچین سیلانی که دارچین اصل نیز نامیده می شود. پوست داخلی آن مصرف دارد و لطیف و نرم است.
C. aromaticum: دارچین چینی که پوست آن نازک ولی سخت است، دارای عطر و طعمی تندتر از انواع دیگر دارچین است.
C. burmannii: دارچین اندونزی.
C. loureiroi: دارچین ویتنامی
خواص دارچین عبارتند از:
- خوشبو کننده دهان و مقوی لثه، ضد التهاب
- رفع ناراحتی های معده و گوارش، حالت تهوع، نفخ
- آرامش بخش، ضد استرس، پیشگیری از آلزایمر
- کنترل قند و چربی خون
- ضد سرطان، ضدباکتری، ضد قارچ، ضد ویروس و ضد عفونی کننده بدن
- درمان سرماخوردگی، آنفولانزا و التهابات گلو، سرفه
- بهبود سلامت قلب و عروق، افزایش گردش خون
- درمان آرتریت ، گرفتگی عضلانی، سردرد، ورم مفاصل
- منبع غنی آنتیاکسیدان
- کمک به کاهش وزن و لاغری
مضرات دارچین:
- مصرف زیاد آن باعث کاهش شدید قند خون می شود
- رقیق کننده خون
- در زنان باردار با مشورت پزشک مصرف شود.
- افزایش ضربان قلب
- گرمای شدید مخصوصا برای افراد دارای طبع گرم
- حساسیت پوستی و آلرژی